Полиција упала у галерију да спасе онесвијешћену... скулптуру

ГС
Foto: Агенције

Скулптура под називом „Кристина“ изазвала је приличну пометњу у лондонској умjетничкој галерији једне вечери у новембру.

Направљено од самољепљиве траке за паковање и пјенастог материјала, дјело приказује сестру власника галерије онесвијешћену над тањиром супе, наводе у галерији „Лаз емпоријум“, у Сохоу.

Полиција је развалила врата галерије након што је видјела, како су мислили, „жену у несвјести која се свалила преко стола у закључаној галерији“, наводи се у саопштењу галерије.

Метрополитенска полиција саопштила је да је у примила позив у вези са „забринутошћу за добробит особе у затвореном пословном простору“, а они „имају дужност да реагују када постоји забринутост за нечију добробит“.

Међутим, када су ушли унутра, открили су да је жена заправо умјетничка инсталација, коју је наручио власник галерије Стив Лазаридес, наводи галерија.

У тренутку када је полиција ушла, како је објаснио Лазаридес, Хана Блекмор која је запослена у галерији, само што је закључала умјетнички простор и попела се на спрат да себи скува чај.

„Сишла је и видјела врата која висе са шарки и два збуњена полицајца!“, рекао је власник, који је и бивши агент чувеног графити умјетника Бенксија.

Умјетност треба да изазове реакцију 

Према речима Хане Блекмор, у октобру, док је скулптура била изложена на Лондонском сајму, у октобру, неко је позвао Хитну помоћ.

„Умјетничко дјело треба да провоцира и то се овјде дефинитивно постиже“, примијетила је Блекморова.

У галерији се наводи да је скулптура рад америчког умјетника Марка Џенкинса Лазаридес наручио „дјело о којем ће се причати које ће моћи да се смјести за било који трпезаријски сто“ у галерији.

Иако скулптура тренутно није на продају, Артнет њуз наводи да ће, ако се то икада промијени, умјетничко дјело коштати око 22.000 долара, преноси РТС.

Они који желе да виде „Кристину“ могу то учинити у галерији „Лаз емпоријум“ до 24. децембра. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Виц дана
Виц дана
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана