Ostrige ugrozile takmičenje veslača na Olimpijskim igrama?

Tanjug
Foto: Wikimedia

TOKIO - Zvaničnici u Tokiju sa nervozom prate situaciju u vodama gdje će se održati veslačko takmičenje na Olimpijskim igrama, jer ih je jedan "neželjeni posjetilac" do sada koštao 1,28 miliona dolara na ime hitnog otklanjanja štete.

Staza Si Forest u Tokijskom zalivu, koja će biti domaćin veslačkih događaja i kanu slaloma, bila je spremna prije roka, ali jedino na šta niko nije računao bile su ostrige, prenosi Bi-Bi-Si.

Ogroman broj ostriga prikačio se za bove namijenjene zaustavljanju talasa, a otkrivene su kada su zbunjeni zvaničnici počeli da istražuju zašto su bove počele da tonu.

Rješavanje problema bio je ogroman i dugotrajan zadatak, budući da je oprema položena u rasponu od 5,6 km morala da se odvuče na obalu i popravi ili da je timovi ronilaca očiste na licu mesta.

Ukupno su uklonili 14 tona ostriga, navodi Bi-Bi-Si.

I to nisu bile bilo kakve ostrige, jer su zvaničnici otkrili da su u pitanju magaki ostrige, koje su izuzetno popularan delikates tokom zime u Japanu.

Zvaničnici, međutim, poručuju da nisu razmišljali o tome da budu konzumirane, pošto bi to zahtijevalo provjeru njihove bezbednosti.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana