"Mona Liza" od Rubikovih kockica na aukciji

Agencije
"Mona Liza" od Rubikovih kockica na aukciji

Mozaik s likom Mona Lize, napravljen od 330 drečavih kvadratića Rubikovih kockica, biće ponuđen na prodaju u Parizu, samo nekoliko metara niže niz ulicu od zdanja u kojem se nalazi original Leonarda da Vinčija.

Očekuje se da će ovo djelo iz 2005. godine francuskog urbanog umjetnika Invajdera dostići cijenu do 150.000 evra na aukciji moderne umjetnosti, saopštili su organizatori prodaje iz umjetničke kuće "Artkurijal".

Umjetnik je koristio kvadratiće drečavih boja iz Rubikovih plastičnih pazl kocki da napravi mozaik Mona Lize s njenim čuvenim osmijehom.

- Skoro da ne treba da vidite detalje. Znate da je to Mona Liza, jednostavno zbog položaja, kompozicije, to je ono što je čarobno - izjavio je šef "Artkurijalovog" odsjeka za urbanu umjetnost Arno Olivo.

Aukcija koja će biti održana 23. februara, poklapa se sa grandioznom izložbom Leonarda da Vinčija u obližnjem "Luvru", kojom se obilježava 500 godina od smrti italijanskog renesansnog majstora.

Anonimni ulični umjetnik Invajder stvorio je sebi ime praveći mozaike od keramičkih pločica na zidovima zgrada širom svijeta, na kojima su često prikazani likovi iz video-igara i stripova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana