"Мона Лиза" од Рубикових коцкица на аукцији

Агенције
"Мона Лиза" од Рубикових коцкица на аукцији

Мозаик с ликом Мона Лизе, направљен од 330 дречавих квадратића Рубикових коцкица, биће понуђен на продају у Паризу, само неколико метара ниже низ улицу од здања у којем се налази оригинал Леонарда да Винчија.

Очекује се да ће ово дјело из 2005. године француског урбаног умјетника Инвајдера достићи цијену до 150.000 евра на аукцији модерне умјетности, саопштили су организатори продаје из умјетничке куће "Арткуријал".

Умјетник је користио квадратиће дречавих боја из Рубикових пластичних пазл коцки да направи мозаик Мона Лизе с њеним чувеним осмијехом.

- Скоро да не треба да видите детаље. Знате да је то Мона Лиза, једноставно због положаја, композиције, то је оно што је чаробно - изјавио је шеф "Арткуријаловог" одсјека за урбану умјетност Арно Оливо.

Аукција која ће бити одржана 23. фебруара, поклапа се са грандиозном изложбом Леонарда да Винчија у оближњем "Лувру", којом се обиљежава 500 година од смрти италијанског ренесансног мајстора.

Анонимни улични умјетник Инвајдер створио је себи име правећи мозаике од керамичких плочица на зидовима зграда широм свијета, на којима су често приказани ликови из видео-игара и стрипова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана