Misteriozni hakeri ukradene milione doniraju u humanitarne svrhe

Agencije
Misteriozni hakeri ukradene milione doniraju u humanitarne svrhe

LONDON - Misteriozna grupa hakera, poput Robina Huda krade novac od bogatih i donira ga u humanitarne svrhe.

Ovo je prvi ovakav slučaj u sajber kriminalu koji je prilično začudio eksperte. Hakeri su iznudili milione dolara od kompanija, ali tvrde da žele svijet učiniti boljim mjestom za život.

Tako su objavili priznanice za donacije vrijednosti 10.000 dolara u "bitkoinima" namijenjene za dvije humanitarne organizacije.

Jedna od tih organizacija je "Childern International", koja ipak neće zadržati novac.

U postu objavljenom na blogu 13. oktobra, hakeri su potvrdili da su napdali profitabilne kompanije te da su tražili otkupninu. Na taj način onemogućavaju kontrolu IT sistema sve dok kompanije ne isplate traženu sumu novca.

- Mislimo da je pošteno da dio novca koji kompanije izdvoje ide u humanitarne svrhe. Bez obzira na to da li smatrate da radimo loše stvari, mi smo zadovoljni što smo pomogli da nekome promijenimo život. Danas smo poslali prve donacije - naveli su hakeri te objavili priznanicu donacije.

Organizacija "Childern International"pomaže djeci, porodicama i zajednicama u Indiji, na Filipinima, u Kolumbiji, Ekvadoru, Zambiji, Dominikanskoj Republici, Gvatemali, Hondurasu, Meksiku i u SAD-u.

Međutim, za Bi-Bi- Si je organizacija saopštila da neće zadržati donaciju ako ona ima veze s hakerima.

Organizacija "The Water Project", koja se bori da poboljša pristup vodi u Africi, nije se oglasila o donaciji koju je dobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana