Мистериозни хакери украдене милионе донирају у хуманитарне сврхе

Агенције
Мистериозни хакери украдене милионе донирају у хуманитарне сврхе

ЛОНДОН - Мистериозна група хакера, попут Робина Худа краде новац од богатих и донира га у хуманитарне сврхе.

Ово је први овакав случај у сајбер криминалу који је прилично зачудио експерте. Хакери су изнудили милионе долара од компанија, али тврде да желе свијет учинити бољим мјестом за живот.

Тако су објавили признанице за донације вриједности 10.000 долара у "биткоинима" намијењене за двије хуманитарне организације.

Једна од тих организација је "Childern International", која ипак неће задржати новац.

У посту објављеном на блогу 13. октобра, хакери су потврдили да су напдали профитабилне компаније те да су тражили откупнину. На тај начин онемогућавају контролу ИТ система све док компаније не исплате тражену суму новца.

- Мислимо да је поштено да дио новца који компаније издвоје иде у хуманитарне сврхе. Без обзира на то да ли сматрате да радимо лоше ствари, ми смо задовољни што смо помогли да некоме промијенимо живот. Данас смо послали прве донације - навели су хакери те објавили признаницу донације.

Организација "Childern International"помаже дјеци, породицама и заједницама у Индији, на Филипинима, у Колумбији, Еквадору, Замбији, Доминиканској Републици, Гватемали, Хондурасу, Мексику и у САД-у.

Међутим, за Би-Би- Си је организација саопштила да неће задржати донацију ако она има везе с хакерима.

Организација "The Water Project", која се бори да побољша приступ води у Африци, није се огласила о донацији коју је добила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана