Pomoću vještačke inteligencije ukrao pola miliona evra

GS
Pomoću vještačke inteligencije ukrao pola miliona evra

Dovitljivi lopov je u Kini iskoristio vještačku inteligenciju kako bi promijenio svoj izgled i predstavio se kao prijatelj preduzetnika od kojeg je izvukao više od pola miliona evra.

Primio videopoziv

Žrtva je bio izvjesni Guo koji je rekao je da je u aprilu primio videopoziv osobe koji je likom i glasom nevjerovatno ličio na njegovog prijatelja. Ali osoba s kojom je razgovarao bio je prevarant koji se koristio tehnologijom vještačke inteligencije kako bi promijenio izgled, navodi se u saopštenju objavljenom u dogovoru s vlastima Fuzhoua, na istoku Kine.

Lopov ga je uvjeravao da njegovom prijatelju odmah treba novac kako bi platio garanciju za javni konkurs. Tako je uspio da uvjeri Gua da mu uplati 570.000 evra s bankovnog računa svoje firme.

Poziv policiji

Nakon uplate Guo je poslao SMS prijatelju kojem je lopov ukrao identitet. Kada je vidio reakciju prijatelja koji očigledno nije znao za transakciju, preduzetnik je shvatio da je prevaren i nazvao policiju. Naređeno je banci da ne isplati novac i Guu je vraćeno 450.000 evra. Prevaranti nisu pronađeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana