Помоћу вјештачке интелигенције украо пола милиона евра

ГС
Помоћу вјештачке интелигенције украо пола милиона евра

Довитљиви лопов је у Кини искористио вјештачку интелигенцију како би промијенио свој изглед и представио се као пријатељ предузетника од којег је извукао више од пола милиона евра.

Примио видеопозив

Жртва је био извјесни Гуо који је рекао је да је у априлу примио видеопозив особе који је ликом и гласом невјероватно личио на његовог пријатеља. Али особа с којом је разговарао био је преварант који се користио технологијом вјештачке интелигенције како би промијенио изглед, наводи се у саопштењу објављеном у договору с властима Фузхоуа, на истоку Кине.

Лопов га је увјеравао да његовом пријатељу одмах треба новац како би платио гаранцију за јавни конкурс. Тако је успио да увјери Гуа да му уплати 570.000 евра с банковног рачуна своје фирме.

Позив полицији

Након уплате Гуо је послао СМС пријатељу којем је лопов украо идентитет. Када је видио реакцију пријатеља који очигледно није знао за трансакцију, предузетник је схватио да је преварен и назвао полицију. Наређено је банци да не исплати новац и Гуу је враћено 450.000 евра. Преваранти нису пронађени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана