Iz osvete obrisao podatke firme

GS
Iz osvete obrisao podatke firme

SAN FRANCISKO - Dvije godine zatvora, odšteta u iznosu od 529.000 dolara i tri godine uslovne kazne rezultat su „aktivnosti“ bivšeg zaposlenog u jednoj američkoj kompaniji.

Miklos Danijel Broudi je 2020. godine otpušten iz kopmanije "First Republic Bank" u San Francisku, gdje je radio kao stručnjak za klaud rješenja.

Kao razlog otkaza navodi se to da je prekršio politiku kompanije korišćenjem USB-a koji je sadržao pornografiju, odnosno ubacivanjem tog "fleša" na službene računare.

Nakon toga je odbio da vrati računar, a da bi se osvetio, iskoristio svoj nalog za pristup mreži banke i prouzrokovao štetu procijenjenu na više od 220.000 dolara, piše B92.

Dok mu pristup FRB-ovoj mreži nije prekinut, Broudi je pokrenuo skriptu za "čišćenje" servera, izbrisao git logove i istoriju, pristupio GitHab repozitorijumu i izbrisao kod, a u dio koji nije obrisao ubacio je uvrede.

Ni ovdje se nije zaustavio, već podnio lažnu prijavu da mu je računar ukraden. Tek kada se u slučaj uključila Tajna služba, priznao je optužbe koje mu se stavljaju na teret.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana