Italijanska pokrajina naredila testiranje DNK svih pasa zbog psećeg izmeta!

GS
Foto: Gothamist

Vlasnici pasa u Italiji odnosno, u Bolzanu moraju da dovedu svoje ljubimce na DNK testiranje, dok se vlasti u sjevernoj italijanskoj pokrajini obračunavaju sa čišćenjem psećeg izmeta na ulicama.

Rezultati testa brisa biće ubačeni u bazu podataka, na koju policija može da se pozove u potrazi za krivcima i njihovim vlasnicima. Dokazi će se koristiti za kažnjavanje vlasnika novčanom kaznom između 292 i 1.048 evra!

Zakon je zahtijevao da se oko 45.000 pasa u pokrajini, koja se nalazi u planinskom regionu Trentino-Alto Adiđe, podvrgne DNK testu u veterinarskoj klinici do kraja decembra 2023. prije nego što inicijativa bude predstavljena ovog meseca januara 2024. Ali samo 5.000 ih je ispunilo, prema izvještajima italijanske štampe.

Mjera je bila sporna, posebno među vlasnicima pasa koji marljivo čiste izmet svojih ljubimaca i koji su sada obavezni da plate 65 evra za test. Osim toga, bilo je pitanja kako će se upravljati ovom složenom i skupom inicijativom, posebno ako su krivci lutalice ili su u vlasništvu turista.

“To je lakše reći nego učiniti“, rekla je Madlen Rorer, iz lokalne stranke Zelenih, za list Il Đornale. “To će biti samo dodatni trošak za opštinu i policiju, koja ima mnogo drugih poslova.”

DNK testovi biće obavezni od kraja marta, a vlasnike koji ne registruju svoje ljubimce čekaju velike kazne, rekao je Paolo Zamboto, direktor veterinarskog odjeljenja u Bolcanu, za Il Đornale.

Šuler je rekao da će se baza podataka koristiti i za identifikaciju pasa poginulih u saobraćajnim nesrećama ili koji su napali druge životinje ili ljude. Uprkos kritikama, on je rekao da su i drugi italijanski regioni bili inspirisani tom inicijativom, piše britanski gardijan.

Udruženja za životinje organizovala su peticije u kojima traže da se zakon ukine pre roka 31. decembra. „Najzanimljivije je da su mnogi ljudi koji nemaju pse potpisali peticiju“, rekao je Filipo Maturi, predsjednik Asopetsa, udruženja za zaštitu vlasnika životinja, za lokalni novinski sajt Altodige.it u decembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana