Италијанска покрајина наредила тестирање ДНК свих паса због псећег измета!

ГС
Foto: Gothamist

Власници паса у Италији односно, у Болзану морају да доведу своје љубимце на ДНК тестирање, док се власти у сјеверној италијанској покрајини обрачунавају са чишћењем псећег измета на улицама.

Резултати теста бриса биће убачени у базу података, на коју полиција може да се позове у потрази за кривцима и њиховим власницима. Докази ће се користити за кажњавање власника новчаном казном између 292 и 1.048 евра!

Закон је захтијевао да се око 45.000 паса у покрајини, која се налази у планинском региону Трентино-Алто Адиђе, подвргне ДНК тесту у ветеринарској клиници до краја децембра 2023. прије него што иницијатива буде представљена овог месеца јануара 2024. Али само 5.000 их је испунило, према извjештајима италијанске штампе.

Мјера је била спорна, посебно међу власницима паса који марљиво чисте измет својих љубимаца и који су сада обавезни да плате 65 евра за тест. Осим тога, било је питања како ће се управљати овом сложеном и скупом иницијативом, посебно ако су кривци луталице или су у власништву туриста.

“То је лакше рећи него учинити“, рекла је Мадлен Рорер, из локалне странке Зелених, за лист Ил Ђорнале. “То ће бити само додатни трошак за општину и полицију, која има много других послова.”

ДНК тестови биће обавезни од краја марта, а власнике који не региструју своје љубимце чекају велике казне, рекао је Паоло Замбото, директор ветеринарског одjељења у Болцану, за Ил Ђорнале.

Шулер је рекао да ће се база података користити и за идентификацију паса погинулих у саобраћајним несрећама или који су напали друге животиње или људе. Упркос критикама, он је рекао да су и други италијански региони били инспирисани том иницијативом, пише британски гардијан.

Удружења за животиње организовала су петиције у којима траже да се закон укине пре рока 31. децембра. „Најзанимљивије је да су многи људи који немају псе потписали петицију“, рекао је Филипо Матури, предсjедник Асопетса, удружења за заштиту власника животиња, за локални новински сајт Altodige.it у децембру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Виц дана
Виц дана
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана