Australijanac se izbavio iz čeljusti krokodila

Tanjug
Foto: Ilustracija

KVINSLEND- Jedan Australijanac je uspio da se izbavi iz čeljusti krokodila koji ga je napao dok je ronio u ekskluzivnom odmaralištu u Kvinslendu, u Australiji.

Markus Mekgoen (51) je opisao kako je uspeo da se spase‚ pretrpevši samo poderotine na koži pošto je uspio da izvuče glavu iz čeljusti predatora.          
    
On je odvezen helikopterom u obližnju bolnicu na ostrvu, a kasnije je prebačen u Kerns na dalje lečenje. 

    Napadi krokodila nisu toliko česti u Australiji, ali ih je proteklih mjeseci zabilježeno nekoliko, prenio je Bi-Bi-Si.

    Mekgoen je izjavio da je bio u blizini Kejp Jorka, u vodi sa grupom ljudi, oko 30 kilom udaljen od ostrva Hagerston, kada je napadnut otpozadi.
    
"Pomislio sam da me je napala ajkula, ali kada sam dodirnuo napadača, shvatio sam da je u pitanju krokodil. Uspeo sam da rukama dovoljno otvorim njegove čeljusti da izvučem glavu", rekao je. 

    Krokodil - za koga se smatra da je bio mlad - vratio se da pokuša još jednom, izjavio je Mekgoen, ali ga je on osujetio u tom pokušaju, pretrpevši ugriz po ruci.
    
Iz Odjeljenja za očuvanje Kvinslenda kažu da će istražiti incident, mada je "krokodil u otvorenom moru težak za lociranje, jer te životinje mogu da pređu desetine kilometara dnevno".

    U februaru, rendžeri su ubili krokodila dugačkog 4,2 metra, koji je napao čovjeka i pojeo njegovog psa na udaljenoj rampi za čamce, severno od Kernsa.

    Početkom ovog mjeseca, posmrtni ostaci 65-godišnjeg ribara Kevina Darmodija pronađeni su u krokodilu dugom 4,1 metar, na obližnjoj reci Kenedi - bio je to 13. smrtonosni napad u Kvinslendu od početka vođenja evidencije 1985. godine.

    U okviru programa upravljanja Kvinslendom, „ problematični krokodili“ se uklanjaju iz oblasti u kojima ugrožavaju javnu bezbjednost i, u rijetkim slučajevima, eutanaziraju.
    
Otkako je lov na krokodile zabranjen 1974. godine, populacija krokodila u državi je porasla sa 5.000 životinja na oko 30.000 koliko ih ima danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana