Vodena para otkrivena na površini Evrope

Agencije
Vodena para otkrivena na površini Evrope

Prije četrdeset godina svemirska letjelica "Vojadžer" snimila je prve detaljnije fotografije Evrope, jednog od 79 Jupiterovih mjeseca. Na njoj su tada otkrivene pukotine smeđe boje koje kao da su prošarale cijelu Evropu te su naučnici tada počeli da istražuju šta tačno one znače i kako su nastale.


Uskoro je otkriveno da bi one mogle ukazivati na skriveni okean ispod zaleđene površine, iz kojeg voda putem gejzira izbija na površinu. Međutim, astrofizičari do sada nisu uspjeli da empirijski dokažu tu hipotezu, odnosno potvrde da se u tim planetarnim vodoskocima stvarno nalaze molekuli vode, piše NASA.

Međutim, nedavno je međunarodni istraživački tim NASA instituta "Goddar Space Flight Center " u Merilendu prvi put zabilježio pojavu vodene pare iznad površine Evrope. Pojavu vodene pare uočio je teleskop "Kek" na Havajima.

Putem njegovog spektrografa izmjeren je hemijski sastav planetarne atmosfere. Naime, molekuli vode tokom interakcije sa solarnim zračenjem emituju specifične frekvencije infracrvenog svjetla.

Potvrđena prisutnost vodene pare ukazuje na tri moguće opcije. Prva opcija je ta da ispod zaleđene površine Evrope postoji okean koji je možda dvostruko veći od Zemljinog. Druga opcija je ta da se ispod površine Evrope nalaze plitki rezervoari vode koja potiče od otopljenog leda, a treća je da snažno zračenje Jupitera podiže čestice vode s njegove zamrznute površine (ova mogućnost je najmanje vjerovatna jer su nedavne studije pokazale da takav mehanizam ne bi mogao biti izvor uočene vodene pare).

 - Širom čitavog Sunčevog sistema možemo naći dvije od tri bitne komponente za razvoj života: esencijalne hemijske elemente (ugljenik, vodonik, kiseonik, fosfor i sumpor) te izvore energije. Međutim, treću komponentu, tekuću vodu, nije baš tako lako naći izvan naše planete. Iako još nismo otkrili tekuću vodu, pronašli smo sljedeću najbolju stvar - vodenu paru - rekao je jedan od naučnika koji se bave ispitivanjem ove oblasti Lukas Paganini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana