Korona virus: Djevojke iz Avganistana prave respiratore od dijelova automobila

GS
Korona virus: Djevojke iz Avganistana prave respiratore od dijelova automobila

Uređaji bi trebalo da budu spremni do kraja maja.

Tim robotičarki iz Avganistana odlučio je da pomogne oboljelima od virusa korona - praveći respiratore od dijelova automobila koji će se na tržištu naći po znatno nižoj cijeni.

O ovim tinejdžerkama mediji su izvještavali 2017. godine, kada su osvojile specijalno priznanje na međunarodnom takmičenju u Americi. Sada se trkaju s vremenom da isporuče respiratore do kraja maja, a njihova cijena biće tek djelić tržišne.

Avganistan, gde rat traje godinama, ima tek oko 400 respiratora i 38,9 miliona stanovnika.

U toj zemlji je do sada registrovano više od 8.670 slučajeva zaraze, umrlo je 193 ljudi, ali vlasti se boje da bi situacija mogla da se pogorša i da preplavi ionako krhki zdravstveni sistem.

“Važno je da uložimo napore čak i ako možemo da sačuvamo samo jedan život”, rekla je za BBC članica tima, 17-godišnja Nahid Rahimi.

Poznate i kao “Avganistanke sanjarke”, devojke su iz zapadne provincije Herat, gde je i registrovan prvi slučaj Kovida-19 u toj zemlji.

Ta oblast je centar pandemije u zemlji jer se nalazi blizu Irana, koji je regionalni epicentar pandemije.

Djevojke, koje imaju između 14 i 17 godina, napravile su prototip od motora Tojota automobila i lanca motocikla Honda.

Kažu da će njihov respirator privremeno pomoći pacijentima sa respiratornim poteškoćama u hitnim slučajevima kada standardni respiratori nisu dostupni.

“Ponosna sam što sam dio tima koji pokušava da napravi nešto značajno da pomogne ljekarima i medicinskom osoblju - oni su naši heroji u ovo doba”, kaže kapitenka tima Somaja Faruki.

Nedostatak respiratora je globalni problem, a njihova cijena kreće se između 30.000 i 50.000 dolara, što znači da mnoge siromašne zemlje ne mogu da ih nabave.

Tinejdžerke kažu da prave preko potrebni uređaj za manje od 600 dolara po komadu.

Izazov im predstavlja nabavka sirovina, pošto su prodavnice zatvorene, a grad je u karantinu, pa ne mogu u nabavku djelova van provincije.

Ali osnivačica grupe Roja Mahbub, preduzetnica koja je bila na listi 100 najuticajnih ljudi na svijetu magazina Tajm, kaže da se nadaju da će proizvesti respiratore do kraja maja.

“Oni su oko 70 odsto završeni. Jedino što nam nedostaje je senzor za vazduh, koji pokušavamo da nabavimo, a ne da ga pravimo ispočetka, jer za to treba vremena.

“Prva faza je završena i respirator je testiran je u bolnici prije dva dana. Tim radi na drugoj fazi i kada ona bude završena, respiratori će moći da budu isporučeni tržištu.”

Stopa pismenosti žena Avganistanu je manja od 30 odsto, a tinejdžerke se nadaju da će njihov projekat inspirisati druge i promjeniti percepciju o ženama u inženjerstvu.

“Mogućnost da napravimo respirator ukazuje na značaj obrazovanja djevojčica u ranom uzrastu i ulogu žena kao aktivnih građanki i našem društvu”, kaže druga članica tima, 16-godišnja Elham Mansori.

“Drago mi je što je predsjednik Ašraf Gani naredio vlastima da se pozabave našim projektom i da nam pomognu na bilo koji mogući način”, kaže Mahbub. I ministarstvo zdravlja Avganistana podržava djevojke.

“Cijenimo njihovu inicijativu, ali kao i kod svih drugih naučnih istraživanja, postoje faze, poput otkrića i razvoja, te pretklinička istraživanja i kada se ponudi na tržištu, onda se analizira i odobri”, rekao je za BBC Vahid Majar, portparol Ministarstva zdravlja.

“Bezbjednost pacijenata je naš prioritet, tako da moramo da budemo sigurni da je uređaj testiran na životinjama u laboratoriji pre nego što ga testiramo na pacijentima sa virusom korona”

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana