Džinovske pande vraćaju se iz Španije u Kinu kao dio programa razmnožavanja

Tanjug
Foto: fb

MADRID- Par džinovskih pandi i njihova tri mladunca danas su prebačeni iz Španije u bazu Čengdu za uzgoj džinovskih pandi u jugozapadnoj Kini, gdje će potomci para učestvovati u programu razmnožavanja.

Hua Žui Ba (20) i Bing Sing (23) živeli su u Madridu i u protekloj deceniji dobili su tri potomka: Čulina (7) i blizance Ju Ju i Žu Žu (2), prenosi Rojters.
    
Oni će biti zamenjeni novim parom pandi koje je poslalo Kinesko udruženje za zaštitu divljih životinja, saopštile su vlasti u zoološkom vrtu.
    
Kina je pozajmila svoje dragocijene medvjede zoološkim vrtovima različitih zemalja tokom godina kao životinje "ambasadore dobre volje", dok takođe vodi programe očuvanja za poboljšanje status pandi, koje se više ne smatraju ugroženom vrstom.
    
Španija je dio tog programa više od 40 godina, ugostivši Ču Lin, prvu pandu rođenu u zatočeništvu u Evropi, a ona je 14 godina boravila u zoološkom vrtu u Madridu tokom 80-ih i 90-ih godina.
    
Svaka panda putuje u sopstvenom ojačanom kavezom od nerđajućeg čelika, na kojem stoji slika te pande i njeno ime, a pandama je obezbjeđena hrana i voda za put, kao i veterinar i dva čuvara koji s njima odlaze u Kinu.
    
Populacija džinovskih pandi u divljini je porasla od oko 1.100 1980-ih do 1.900 2023, a 728 pandi se nalazi u zoološkim vrtovima i centrima za uzgoj širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana