Čuveno voće izumire zbog klimatskih promjena?

GS
Foto: X.com

TOKIO - Klimatske promjene mogle bi da dovedu do izumiranja čuvenih japanskih stabala trešnje somei-jošino u nekim oblastima do 2100. godine, sugeriše se u novoj studiji Japanske meteorološke agencije.

Studija, koja je koristila vještačku inteligenciju, ukazuje na to da rastuća temperatura uzrokuje da trešnja cvjeta neobično rano, piše list "Saut Čajna morning post".

Rekordno tople zime sprečavaju stabla japanske trešnje da dobiju potreban hladan period za cvjetanje, zbog čega stručnjaci preporučuju sadnju stabala trešnje otpornijih na višu temperaturu.

Japanska meteorološka agencija saopštila je da je prosječna temperatura u zemlji tokom zime bila viša za 1,27 stepeni Celzijusovih od uobičajene i da je ovo bila druga najtoplija zima od kada se vrše mjerenja.

Tendencija da topli vazduh pokriva Japan povezana je sa nedostatkom hladnoće, koja je ključna da stabla trešnje somei-jošino uđu u stanje mirovanja i daju cvjetove u proljeće.

Sorta somei-jošino zahtijeva period hladnog vremena da bi stimulisala svoje sisteme i proizvela cvjetove. Bez ovog hladnog perioda, drveće možda neće cvjetati, što ugrožava budućnost vrste u nekim oblastima.

U studiji se upozorava da bi ta sorta japanske trešnje, ako se trendovi globalnog zagrijavanja nastave, mogla bi da izumre u prefekturama Mijazaki, Nagasaki i Kagošima do 2100. godine. /kraj/ml

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana