Testiran najskuplji vojni avion

Agencije
Testiran najskuplji vojni avion

Vašington - Pentagon je objavio video-snimak probnog leta nevidljivog lovca F-35, koji prolazi kroz završne faze testiranja, a sa cijenom od 98 miliona dolara biće najskuplje oružje u istoriji.

Snimak testiranja automatskog oružja na verziji s vertikalnim slijetanjem i polijetanjem za marince, napravljen je na zemlji u bazi američkog ratnog vazduhoplovstva "Edvards" u Kaliforniji. F-35 B izbacuje 3.000 metaka u minutu.

Zastrašujući video pokazuje kako izgleda kada četiri cijevi 25-milimetarskog kalibra uglavljene na lijevo krilo aviona punom snagom pucaju u metu.

Ako svi probni testovi na zemlji budu uspješni, na jesen počinju testovi u vazduhu, a za konačnu demonstraciju avion bi trebalo da bude spreman 2017. godine.

Međutim, proizvodnju ovog lovca prate toliki problemi da ga mnogi nazivaju najvećim promašajem. Prije svega, na ovaj projekat potrošeno je astronomskih 350 milijardi dolara. Verzija F-35 B trebalo je da bude završena i da poleti još 2011, ali postala je operativna tek ove godine.

Dalje, F-35 je u julu strašno loše prošao - potpuno ga je potukao vremešni F-16, a pilot F-35-ice nije imao nijednu lijepu riječ za avion koji je testirao.

Između ostalog, rekao je da je F-35 nemoćan u borbi sa neprijateljima koji su dovoljno blizu da mogu da se vide golim okom. Za kacigu, koja košta čak pola miliona dolara, rekao je da mu je umjesto obećanih 360 stepeni vidnog polja priuštila isključivo muke kod pomjeranja glave u malom kokpitu.

Ako se kritike ostave po strani, proizvođač aviona Lokhid Martin, kao i više pozicionirani vojni komandanti vjeruju da će F-35, kada njegov razvojni ciklus završi, preuzeti glavnu ulogu u vazdušnim bitkama budućnosti.

Potpredsjednik SAD Džo Bajden obećao je da će avione dostaviti Izraelu sljedeće godine, dok neki izvori iz Velike Britanije kažu da ne mogu zamisliti da će lovci biti spremni za upotrebu na bojištima prije 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana