Šta je aplikacija Skaj koju koriste kriminalci širom svijeta

b92
Foto: printskrin

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je juče da više od 2.000 građana koristi aplikaciju "Skaj" koja je poznata po tome da je koriste organizovane kriminalne grupe. Do sada je otkriveno da su putem ove aplikacije dogovarane velike pošiljke droge, ali i svirepa ubistva.

Zbog čega je koriste kriminalci?

U pitanju je platforma za komunikaciju putem mobilnih telefona. Skaj Ec ne može da se instalira na bilo koji telefon, već samo na određene - Ajfon,BlekBeri i  Gugl Piksel modele piše B92.

"Aplikaciju Sky Ec najčešće koriste kriminalci i mafijaši širom svijeta. Osobe iz kriminogenih sfera vjeruju da pomoću nje nesmetano mogu da šalju poruke u vezi sa svojim aktivnostima, bez rizika da će završiti iza rešetaka. Priča se i da se preko nje dopisuju biznismeni kako bi dogovarali poslove", rekao je dr Miloš Jovanović, IT stručnjak i predsjednik OpenLink Grupe.

Cijena licence od 600 do 2.200 evra

Pristup korištenju ove aplikacije plaća se, i to u zavisnosti od toga koliko dugo će se koristiti - u ponudi su tri mjeseca, pola godine ili godinu dana, a cijene licence se kreću od 600 do 2.200 eura.

"Izabere se SIM kartica i kupi se njihov uređaj koji je modifikovan kako bi mogao da ispoštuje njihove zahtjeve sigurnosti i pristupi zatvorenoj Skaj mreži. Kada dobijete uređaj, SIM i licencu, aplikacija se instalira putem tutorijala koji stigne uz licencu", objašnjava dr Jovanović.

Dodaje da instalacija traje 5-10 minuta i to je to - aplikacija je spremna za korištenje. Licencu je potrebno obnavljati i svaki put se plaća ista tarifa u zavisnosti od dužine koju korisnik izabere, naglašava.

Poenta Skaj Ec platforme je u tome što je ona pravljena upravo tako da pruža maksimalnu privatnost i sigurnost svojim korisnicima - ima enkripciju toliko jaku da čak i proizvođači tvrde da ne mogu da dekriptuju poruke.

Čak i da se neko dokopa telefona na kom se nalazi Skaj Ec, teško da bi mogao da pristupi podacima na njoj. Glavni razlog za to je što se ne nalazi na ekranu, već joj je moguće pristupiti jedino ukucavanjem određene lozinke. Ko ne zna lozinku, ne može ni da joj pristupi.

U svijetu tehnologije rijetko kada se nešto može sa sigurnošću reći, pa je to i ovdje slučaj. Iako je tačno da konvencionalna sredstva dekripcije ne mogu da probiju zaštitu Skaj Ec platforme, to ne znači da nije nemoguće.

Šta sve nudi Skaj Ec

Na zvaničnoj internet-stranici Skaj Ec platforme, dat je prikaz nekih od najzanimljivijih opcija koje nudi, što je najbolji način da vidimo koliko je posvećena privatnosti i sigurnosti korisnika.

Ep Kontiner

Sve u aplikaciji zahtijeva provjeru autentičnosti uz APN, što znači da niko ne može "na silu" da uđe u vaše poruke i pristupi podacima. Navodi se i da Skaj Ec ništa ne čuva u memoriji uređaja, kao i da sama aplikacija nema nikakvu vezu sa pristupom memoriji.

Samouništavajuće poruke

Ukoliko želite da se neke poruke same od sebe obrišu nakon što ste ih poslali, i to je moguće. Važno je samo da podesite poslije koliko vremena će se one "samouništiti".

Tajni režim rada

Skaj Ec aplikacija može da se "zamaskira" u kalkulator na vašem telefonu. Kada uključite tajni režim rada, izgledat će kao i bilo koji drugi običan kalkulator. Da biste se vratili nazad u aplikaciju sa svim njenim funkcijama, neophodno je da ukucate lozinku, koju samo vi znate.

Lažna lozinka

Tvorci aplikacije su i na ovo mislili - funkcija "lažne lozinke" omogućava vam da postavite šifru koju ćete iskoristiti onda kada vas neko prisili da otključate Skaj Ec. Kada se ova ukuca, briše se sama aplikacija, kao i svi podaci, a centralni sistem Skaj Ec dobija obavještenje da je vaš uređaj ugrožen.

Fotografije i glasovne poruke

Sve fotografije ili glasovne poruke koje se šalju putem aplikacije, šifrovane su 521-bitnim ECC-om, tako da su u velikoj mjeri zaštićene.
Šta je 521-bitna EC enkripcija?

"EC" je akronim za "Eliptičnu zakrivljenu kriptografiju"). U pitanju je poseban način asimetrične enkripcije (šifrovanja) poruka, tako da niko do njih ne može da dođe u slučaju da presretne komunikaciju. Najbolje bi bilo da ovo prikažemo slikovito, u nekoliko etapa, na primjeru "otvorene kutije".

    Primalac poruke šalje otvorenu kutiju
    Zadržava dio ključa od kutije
    Pošiljalac poruke ubacuje poruku u kutiju i zaključava je svojim dijelom ključa
    Primalac poruke otvara nazad kutiju svojim dijelom ključa

Način zaštite poruka koji koristi Skaj Ec je poseban po tome što su "ključevi" poruka kraći, odnosno imaju manje karaktera, a jednako su jaki kao i drugi načini enkripcije. Zahvaljujući tome, poruke mogu da se šalju i primaju velikom brzinom, a teže ih je dekriptovati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana