Шта је апликација Скај коју користе криминалци широм свијета

б92
Foto: принтскрин

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је јуче да више од 2.000 грађана користи апликацију "Скај" која је позната по томе да је користе организоване криминалне групе. До сада је откривено да су путем ове апликације договаране велике пошиљке дроге, али и свирепа убиства.

Због чега је користе криминалци?

У питању је платформа за комуникацију путем мобилних телефона. Скај Ец не може да се инсталира на било који телефон, већ само на одређене - Ајфон,БлекБери и  Гугл Пиксел моделе пише Б92.

"Апликацију Скy Ец најчешће користе криминалци и мафијаши широм свијета. Особе из криминогених сфера вјерују да помоћу ње несметано могу да шаљу поруке у вези са својим активностима, без ризика да ће завршити иза решетака. Прича се и да се преко ње дописују бизнисмени како би договарали послове", рекао је др Милош Јовановић, ИТ стручњак и предсједник ОпенЛинк Групе.

Цијена лиценце од 600 до 2.200 евра

Приступ кориштењу ове апликације плаћа се, и то у зависности од тога колико дуго ће се користити - у понуди су три мјесеца, пола године или годину дана, а цијене лиценце се крећу од 600 до 2.200 еура.

"Изабере се СИМ картица и купи се њихов уређај који је модификован како би могао да испоштује њихове захтјеве сигурности и приступи затвореној Скај мрежи. Када добијете уређај, СИМ и лиценцу, апликација се инсталира путем туторијала који стигне уз лиценцу", објашњава др Јовановић.

Додаје да инсталација траје 5-10 минута и то је то - апликација је спремна за кориштење. Лиценцу је потребно обнављати и сваки пут се плаћа иста тарифа у зависности од дужине коју корисник изабере, наглашава.

Поента Скај Ец платформе је у томе што је она прављена управо тако да пружа максималну приватност и сигурност својим корисницима - има енкрипцију толико јаку да чак и произвођачи тврде да не могу да декриптују поруке.

Чак и да се неко докопа телефона на ком се налази Скај Ец, тешко да би могао да приступи подацима на њој. Главни разлог за то је што се не налази на екрану, већ јој је могуће приступити једино укуцавањем одређене лозинке. Ко не зна лозинку, не може ни да јој приступи.

У свијету технологије ријетко када се нешто може са сигурношћу рећи, па је то и овдје случај. Иако је тачно да конвенционална средства декрипције не могу да пробију заштиту Скај Ец платформе, то не значи да није немогуће.

Шта све нуди Скај Ец

На званичној интернет-страници Скај Ец платформе, дат је приказ неких од најзанимљивијих опција које нуди, што је најбољи начин да видимо колико је посвећена приватности и сигурности корисника.

Еп Континер

Све у апликацији захтијева провјеру аутентичности уз АПН, што значи да нико не може "на силу" да уђе у ваше поруке и приступи подацима. Наводи се и да Скај Ец ништа не чува у меморији уређаја, као и да сама апликација нема никакву везу са приступом меморији.

Самоуништавајуће поруке

Уколико желите да се неке поруке саме од себе обришу након што сте их послали, и то је могуће. Важно је само да подесите послије колико времена ће се оне "самоуништити".

Тајни режим рада

Скај Ец апликација може да се "замаскира" у калкулатор на вашем телефону. Када укључите тајни режим рада, изгледат ће као и било који други обичан калкулатор. Да бисте се вратили назад у апликацију са свим њеним функцијама, неопходно је да укуцате лозинку, коју само ви знате.

Лажна лозинка

Творци апликације су и на ово мислили - функција "лажне лозинке" омогућава вам да поставите шифру коју ћете искористити онда када вас неко присили да откључате Скај Ец. Када се ова укуца, брише се сама апликација, као и сви подаци, а централни систем Скај Ец добија обавјештење да је ваш уређај угрожен.

Фотографије и гласовне поруке

Све фотографије или гласовне поруке које се шаљу путем апликације, шифроване су 521-битним ЕЦЦ-ом, тако да су у великој мјери заштићене.
Шта је 521-битна ЕЦ енкрипција?

"ЕЦ" је акроним за "Елиптичну закривљену криптографију"). У питању је посебан начин асиметричне енкрипције (шифровања) порука, тако да нико до њих не може да дође у случају да пресретне комуникацију. Најбоље би било да ово прикажемо сликовито, у неколико етапа, на примјеру "отворене кутије".

    Прималац поруке шаље отворену кутију
    Задржава дио кључа од кутије
    Пошиљалац поруке убацује поруку у кутију и закључава је својим дијелом кључа
    Прималац поруке отвара назад кутију својим дијелом кључа

Начин заштите порука који користи Скај Ец је посебан по томе што су "кључеви" порука краћи, односно имају мање карактера, а једнако су јаки као и други начини енкрипције. Захваљујући томе, поруке могу да се шаљу и примају великом брзином, а теже их је декриптовати.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана