Ruski Sukhoi T-50 (PAK FA) ruska uzdanica za vojnu trku na nebu

Goraj Ajder, vojni analitičar
Ruski Sukhoi T-50 (PAK FA) ruska uzdanica za vojnu trku na nebu

Ruski "Sukhoi T-50" (RAK FA) je višenamjenski lovac pete generacije i trenutno je najbolji ruski vojni borbeni avion.

Prvi uspješan let izveo je 29. januara 2010. godine na oduševljenje svih, a pogotovo kompanije "Sukhoi".

Zamišljen je tako da odgovori na najteže i najzahtjevnije vazdušne borbene zadatke i na ono što mogu da učine američki borbeni avioni pete generacije kao što su "F-22 Raptor", "F-23 Gray Ghost", "F-35 Lightning" i kineski borbeni avion pete generacije "Chengdy J-20". "Sukhoi T-50", "F-22 Raptor", "F-23 Gray Ghost" i "Chengdy J-20" nemaju mogućnost kao što je posjeduju "F-35 Lightning" i dobro poznati britanski borbeni avion "Harrier" ili sovjetski "Yuk-38", a to su vertikalno polijetanje i slijetanje. Najveći rival "Sukhoi T-50" je američki "F-22 Raptor". Osnovna namjena "Sukhoi T-50" je za sada lovac presretač. Posjeduje i stelt tehnologiju.

U vremenu pete generacije vojnih borbenih aviona otišlo se jako daleko čak i predaleko. Dovoljno je napomenuti da "Sukhoi T-50" posjeduje mogućnost letenja nadzvučnom brzinom, u režimu rada motora bez dopunskog sagorijevanja. Superkrstarenje omogućava mu prevlast u borbi za vođstvo u vazdušnom prostoru, što ga čini nadmoćnim i superiornijim u vazdušnoj borbi sa neprijateljem.

"Sukhoi T-50" još nije uveden u operativnu upotrebu Ruskog ratnog vazduhoplovstva. Zašto se na to čeka? Odgovor na ovo pitanje je relativno lak. Rusija ima "Sukhoi-37 Termiator" i MiG-35 (engl. Fulcrum-F), novi borbeni avion, nasljednik čuvenog borbenog aviona MiG-29 (Fulcrum), tako da i u toj kombinaciji aviona i u omjeru vazdušnih snaga sa drugim zemljama u slučaju rata može adekvatno odgovoriti bilo kome, a da pri tome ne bude poražena i slabija u vazdušnim bitkama. Uvođenjem "Sukhoi T-50" u Rusko ratno vazduhoplovstvo, u hangare bi bili povučeni MiG-29 (Fulcrum), i "Sukhoi-27" (Flanker).

Novi "Sukhoi T-50" ima ugrađena dva velika moćna turbomlazna motora model 117 2xAL-41F1 sa potiskom TMM ~ 2x150⁄88kN. Ima zasebne gondole, koje su u istoj liniji sa polubočnim usisnicima. Motorske gondole su odvojene. Između njih je trup, a ispod trupa udubljenje kao kod "Sukhoi-37". Krilo ima sličan oblik, nalik trouglu, tzv. delta krilo, što obezbjeđuje avionu dobru nadzvučnu aerodinamiku, posebno u manevru.

Takođe, treba reći da ima i mali konstrukcioni otpor. Korjeni dio krila je izdužen unaprijed. Ima efekat nadstrešnice iznad ulaza za usisnike, a i ulogu strejka. Ispred prednjeg dijela se nalaze kanardi. Oni se koriste u kombinaciji sa horizontalnim cjeloobrtnim repom, koji se sastoji iz dvije površine, razdvojene za upadljiviju širinu trupa aviona. Dva cjeloobrtna vertikalna repa su ugrađena na značajnim međusobnim rastojanjima, ali pod manjim uglovima u odnosu na ravan simetrije aviona.

Rusija ima ogromnu šansu da pridobije velike kupce i proda svoj vrhunski borbeni avion pete generacije "Sukhoi T-50". Tako bi znatno bio povećan ruski budžet, dok se s druge strane SAD ne bi pružila prilika da se igraju monopola nad svijetom i osvajaju države političke neistomišljenike tek tako i bez ikakvog otpora, pogotovo vazdušnim napadima, ukoliko bi napadnute zemlje imale "Sukhoi T-50". Takve ugrožene države bi naoružavanjem ratnog vazduhoplovstva borbenim avionima "Sukhoi T-50" imale avion koji bi bio najveća opasnost prije svega za "F-22 Raptor". Prva, pored Ruske vojske, koja bi mogla dobiti "Sukhoi T-50" je Indija.

SAD bi bio znatno smanjen i budžet, jer bi izgubile veliki dio novca od moguće prodaje aviona "F-22 Raptor". Proizvoditi samo za sebe i održavati F-22 bio bi veliki novčani teret i za SAD. Ne treba zaboraviti da više od polovine američkog budžeta puni prodaja vojnog naoružanja.

Da li će u ovoj vojnoj i finansijskoj taktici Rusija apsolutno dobiti, a Amerika izgubiti ili obratno, vidjeće se u budućnosti. Sigurno je da Rusija, Amerika i Kina već imaju vrhunske borbene avione pete generacije. Avioni četvrte generacije teško će se moći suprotstaviti vrhunskoj borbenoj letjelici pete generacije kao što je "Sukhoi T-50".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana