Policija na Havajima počela koristiti robote: Korisno sredstvo ili dehumanizacija

GS
Foto: snimak ekrana/Jutjub

HONOLULU - Policija na Havajima je počela koristiti robota, a što je izazvalo polemiku o tome da li je to korisno sredstvo ili je na djelu dehumanizacija.

Robot pas nazvan Spot djeluje na ulicama Honolulua, a koristi se za provjeravanje toga da li beskućnici imaju simptome koronavirusa, kao što je npr. visoka temperatura. U policiji tvrde da je to siguran način provjere simptoma.

Međutim, zagovornici ljudskih prava ovo smatraju dehumanizacijom. Strahuju da će se roboti po završetku pandemije koronavirusa koristiti u neke druge svrhe, prenosi klix.ba

Poručnik policije Joseph O'Neal je ranije ove godine pravdao korištenje robota. Smatra da se njihovom upotrebom štiti zdravlje policajaca, uposlenika prihvatilišta za beskućnike i drugih građana. Robot se koristi i za razgovor sa onima za koje se utvrdi da su pozitivni na koronavirus.

O'Neal tvrdi da nikada niko od građana nije rekao da je korištenje robota zastrašujuće te da policija ne koristi robota samovoljno.
Policijski roboti se vrlo rijetko koriste, a i onda kada je to slučaj javnost negativno reaguje. Javnost je reagovala i onda kada je lokalna novinarska organizacija Honolulu Civil Beat otkrila da je robot kupljen novcem koji je centralna vlast namijenila za pomoć stanovništvu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana