Полиција на Хавајима почела користити роботе: Корисно средство или дехуманизација

ГС
Foto: снимак екрана/Јутјуб

ХОНОЛУЛУ - Полиција на Хавајима је почела користити робота, а што је изазвало полемику о томе да ли је то корисно средство или је на дјелу дехуманизација.

Робот пас назван Спот дјелује на улицама Хонолулуа, а користи се за провјеравање тога да ли бескућници имају симптоме коронавируса, као што је нпр. висока температура. У полицији тврде да је то сигуран начин провјере симптома.

Међутим, заговорници људских права ово сматрају дехуманизацијом. Страхују да ће се роботи по завршетку пандемије коронавируса користити у неке друге сврхе, преноси klix.ba

Поручник полиције Јосепх О'Неал је раније ове године правдао кориштење робота. Сматра да се њиховом употребом штити здравље полицајаца, упосленика прихватилишта за бескућнике и других грађана. Робот се користи и за разговор са онима за које се утврди да су позитивни на коронавирус.

О'Неал тврди да никада нико од грађана није рекао да је кориштење робота застрашујуће те да полиција не користи робота самовољно.
Полицијски роботи се врло ријетко користе, а и онда када је то случај јавност негативно реагује. Јавност је реаговала и онда када је локална новинарска организација Хонолулу Цивил Беат открила да је робот купљен новцем који је централна власт намијенила за помоћ становништву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана