Ovo je pet najmoćnijih ruskih vojnih aviona

Agencije
Ovo je pet najmoćnijih ruskih vojnih aviona

Američki list “Nešenel interest” nazvao je “najopasnijim i najmoćnijim”- pet ruskih vojnih aviona.

Na rang-listi u tekstu: “Pogledajte, ovo su pet najmoćnijih ruskih vojnih letjelica” se nalaze višenamjenski lovac Su-27, koji je, prema autorima članka, bio odgovor SSSR-a na američke avione F-15 i F-16, kao i prilično mnogo eksportovani MiG-29, koji je i do danas u upotrebi u vojskama nekih država, prenosi Sputnjik.

Časopis ističe odlično naoružanje aviona Su-27, koje uključuje nekoliko raketa vazduh-vazduh.

U vrhu se nalaze i lovci Su-35 i Su-57. Prvi avion, pišu autori, ističe se brzinom od 2.390 km/č i radijusom uništenja od 1.600 kilometara i više. On, pri tome, pripada generaciji aviona 4++, a za njegovu konstrukciju koriste se radio-apsorbujući materijali, što avionu Su-35 omogućava neprimjetnost.

Nevidljivi lovac pete generacije Su-57 nadmašio je ostale avione u nizu parametara. List ističe njegovo najnovije oružje i činjenicu da je manevarska sposobnost Su-57 bolja od aviona F-35.

Na spisku najopasnijih vojnih aviona našao se i Tu-160. Autori članka navode veoma veliku brzinu bombardera - 2.220 km/č, a njegov letni domet je 7.300 kilometara. Osim toga, u tekstu se dodaje da Tu-160 može da bude naoružan i nuklearnim i konvencionalnim bojevim glavama.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana