FK Crvena zvezda pokreće svoje NFT tokene

nezavisne
Foto: pixabay

FK Crvena zvezda planira pokretanje NFT tokena po uzoru na velike svjetske klubove i pojedince. Neka od najvećih svjetskih imena iz svijeta sporta šire se izvan stadiona i dvorana u prostor nezamenljivih tokena (NFT).

Prema izjavama vodećih ljudi FK Crvena zvezda i najtrofejniji srpski klub će krenuti ovim putem, pošto je generalni direktor Zvezdan Terzić najavio u intervjuu za Mozzart Sport za ovu godinu pokretanje NFT tokena po uzoru na velike svjetske klubove i pojedince.

NBA liga je 2019. godine izbacila Top Shots, tačnije kratke video preglede utakmica u NFT formatima koje su do sada generisale 230 miliona dolara.

Legendarni košarkaš, a danas vlasnik više uspješnih brendova, Majkl Džordan pokrenuo je i sopstvenu aplikaciju i platformu za NFT pod nazivom HEIR, namijenjenu povezivanju istaknutih sportista i njihovih navijača. Za samo nekoliko dana investitori su u ovu aplikaciju uložili 10,6 miliona dolara.

Globalni sportski gigant Nike takođe ulaže u NFT – kompanija je kupila su veb-stranicu RTFKT koja je specijalizovana za dizajn virtuelne sportske opreme.

U avgustu je šestostruki osvajač Zlatne lopte Lionel Mesi lansirao Mesiverse, sopstvenu NFT kolekciju.

U Aziji, promocija mješovitih borilačkih vještina One Championship se udružila sa blokčejn platformom Theta Network kako bi lansirala NFT tržište sa kolekcionarskim predmetima svojih sportista i njihovim nezaboravnim trenucima.

Dok se virtuelni svijet uvlači u sport, upućeni i posmatrači vjeruju da su NFT samo zagrebali površinu.

Blokčejn platforma Zilliqa i Polaris Sports, kompanija za zastupanje komercijalnih prava sportista, objavili su u junu kolekciju NFT Zillstars na kojoj su Diogo Žota, Žoao Feliks, Hames Rodrigez, Renato Sančes, Ruben Dias, Kejlor Navas, Pepe, Ramadel Falkao, Raul Himenez, Dijego Kosta.

U jednoj od NFT kolekcija našao se i bivši kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Aleksandar Kolarov. Sem njega svoj NFT u kolekciji Football Stars imaju i Marcelo Brozović, Artur Vidal, Mateo Kovačić, Dejan Lovren, Ivan Perišić, Miralem Pjanić, Stefano Sensi, Milan Škriniar i Samir Handanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana