Xiaomi planira početak serijske proizvodnje električnih automobila 2024. godine

GS
Foto: Ilustracija

Kinesko tržište električnih vozila zadnjih godina je imalo veliki upliv državnih subvencija, što je pomoglo rastu te industrije.

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiamoi planira početak serijske proizvodnje vlastitih električnih automobila u prvoj polovini 2024. godine, izjavio je izvršni direktor Xiaomija Lei Jun.

U martu je Xiaomi najavio ulazak u industriju električnih automobila i objavio da planira da uloži 10 milijardi dolara u taj posao u sedećih 10 godina. Prošlog meseca Xiaomi je službeno registrovao svoju kompaniju za električna vozila Xiaomi EV.

Xiaomi EV sada ima 300 zaposlenih, objavljeno je u septembru. Kinesko tržište električnih vozila ulaskom novih igrača postaje sve konkurentnije. Kompanija za veštačku inteligenciju i internet usluge Baidu, pokrenula je u januaru samostalnu kompaniju za proizvodnju električnih automobila, a kada Xiaomi i zvanično lansira električni automobil suočiće se i s kineskim rivalima poput Nio-a i Xpeng-a, kao i s većim proizvođačima automobila poput Tesle.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana