Šta Nijemci misle koja marka automobila je najkvalitetnija, a koja najisplativija

G.S.
Šta Nijemci misle koja marka automobila je najkvalitetnija, a koja najisplativija

Vrlo zanimljivo istraživanje napravili kolege iz njemačkog Auto Bilda, a riječ je o istraživanju imidža pojedinih automobilskih marki. Oni su, naime, tražili svoje čitaoce da određenu konstataciju - primjera, je li ova marka sportska ili radi li ova marka pouzdane automobile - pridodaju marki za koju misle da se konstatacija najviše odnosi.

Riječ je, dakle, o potpuno ličnom mišljenju čitalaca, ne nekim tačnim podacima, ali je možda upravo zato istraživanje zanimljivije. S obzirom na to da je većina glasača bila iz Njemačke, logično je da su njihovi domaći proizvođači prošli nešto bolje, međutim utoliko više vrijede glasovi koje su dobile strane marke. Pa prođimo kroz neke najzanimljivije kategorije.

Za konstataciju "Ova je marka najuspješnija u auto-sportu" najviše je ljudi odabralo Mercedes, njih čak 84%. Na drugom je mjestu Porsche, a trećem Audi. Honda, koja radi na dominantni motor Formule 1, tek je na 5. mjestu i za nju je glasalo tek 37% glasača.

U kategoriji "Ova marka radi najsportskije automobile" pobjedu je s čak 93% glasova odnio Porsche. Slijedi BMW i, zanimljivo, Abarth. Kako ekskluzivne maloserijske marke nisu bile u konkurenciji, ne čudi da je Alfa Romeo na visokoj 4. poziciji, ali zato nije jasno kako je u Top 10 došla Tesla.

Zanimljivi su rezultati i kada je riječ o motorima. Tako čitaoci Auto Bilda kažu da najsportskije motore radi BMW, okolinu najprihvatljivije Tesla, ali najštedljivije Vokswagen! Očito je ugled Golfa dizela u Njemačkoj još itekako jak. Kada je riječ o najboljima u kategorijama hibridni, plug-in hibridni i električni automobili, pobjeđuju Toyota, Mercedes i Tesla.

Na pitanje koja marka ima najbolju tehnologiju, odgovor je glasača bio BMW, a ispred Tesle i Mercedesa. U Top 10 su još Toyota, Hyundai i Volvo.

Toyota ni među Top 10 najpouzdanijih

Jako je zanimljiva kategorija "Ova marka ima najpouzdanije automobile". Ovdje je pobjedu odnio Audi, ali samo s par promila prednosti ispred BMW-a i Mercedesa. Toyota je ovdje na visokom 4. mjestu, a Volvo je peti. Švedska je marka visoko i u kategoriji "Ova marka radi najsigurnije automobile", ali tek na 3. mjestu. Na prve su dvije pozicije Mercedes i BMW.

I konačno, krenimo na najvažnije kategorije, a to su kvaliteta, dizajn, odnos cijene i kvalitete te ukupni poredak, jer upravo u tim kategorijama imamo i najviše iznenađenja.

Kod kvalitete pobijedio je Porsche ispred njemačkog premium "svetog trojstva", a peti je Volvo. Nevjerovatno kako je jedina japanska marka u Top 10 Lexus, i to s rezultatom od 51%. U kategoriji dizajna još nešto neobjašnjivo: pobijedio je Abarth ispred favorita Alfa Romea i Porschea. S obzirom na to da ima samo dva modela i da su oba derivati modela drugih marki, ovaj je odabir njemačkih čitalaca potpuno besmislen.

Konačno, smisleni je odabir u kategoriji odnosa cijene i kvalitete gdje je pobijedila Dacija, ispred Škode i SsangYonga te još dvije korejske marke, Hyundai i KIA. 

A kada se sve zbrojilo i oduzelo, još jedno iznenađenje: odmah iza Porschea koji je očekivani ukupni pobjednik, našla se Seatova sportska marka Cypra. Treća je Škoda, četvrti Audi, a peti Abarth, koji je prešišao i Mercedes i BMW i Vokswagen. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana