Renegade 4xe i Compass 4xe: Kako Jeep vidi plag-in hibride

GS

Najnoviji korak u evolucionom napretku Jeep-a je iskorak u svijet elektrifikacije.

Sve je urađeno u više faza tokom kojih je ova marka pripremala svoje rješenje za plag-in hibridni pogon koji je u stanju da unaprijedi slavne terenske sposobnosti svih terenaca ove marke.

Moderno hibridno rješenje, koje spaja neprikosnovene tehničke sadržaje svakog Jeep terenca, daje snagu kako modelu Jeep Renegade 4xe tako i modelu Jeep Compass 4xe i pretvara ih u vozila koja pružaju apsolutnu slobodu, a istovremeno podižu na viši nivo njihove sposobnosti uz pomoć najnaprednijih ekoloških tehnologija.

Svaki Jeep plag-in hibrid će imati 4xe značku koja označava osnove efikasnosti, performansi i odgovornosti. To će biti Jeep terenci sa najboljom potrošnjom goriva ikada jer nova 4xe tehnologija nudi pogon sa nultom emisijom štetnih gasova i porodicu novih, plag-in hibridnih električnih modela koji donose autonomiju i lako punjenje.

Efikasnost nije postignuta na uštrb performansi. Svaki Jeep 4xe ostaje vjeran svojoj terenskoj vokaciji, pritom unaprijeđujući doživljaj u cestovnoj vožnji, uz odličan odziv i ubrzanje.

Povećan obrtni moment koji stvara električni pogonski sistem kao i sposobnost da se on izuzetno precizno podešava garantuje još bolje sposobnosti pogona na četiri točka po bilo kojem terenu, za zahtjevne terenske avanture.

Značka 4xe označava i odgovornost i poštovanje prema životnoj sredini. Zahvaljujući plag-in hibridnoj tehnologiji, emisija ugljen-dioksida je ispod 50g/km u hibridnom režimu a smanjeni su i troškovi posjedovanja vozila.

U isto vrijeme ovi modeli su idealni za svakodnevnu vožnju u gradu, zahvaljujući plag-in hibridnoj električnoj tehnologiji koja u potpuno električnom režimu omogućava vozačima da se voze uz nultu emisiju štetnih gasova i prosječnu autonomiju od 50 km.

Na dužim putovanjima, sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem, emisije CO2 su ispod 50 gr/km u hibridnom režimu, dok u slučaju duže vožnje van ceste, dva električna motora sa Ponjerloop tehnologijom osiguravaju da je eAWD pogon uvijek dostupan za savladavanje ekstremnih avantura bez briga.

Plavi dizajnerski elementi obilježavaju nove 4xe modele Renegade i Compass

Na spoljašnjosti, novi Jeep 4xe modeli imaju iste znakove dizajna kao i njihove verzije sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem (SUS) ali se izdvajaju zahvaljujući upadljivim plavim bojama na prednjoj Jeep znački i zadnjim 4xe i Jeep logotipima. Plavi naglašeni detalji krase i bočne značke sa imenima Renegade i Compass, dok utičnica za punjenje ima poklopac koji se otvara na dodir i nalazi se sa zadnje lijeve strane vozila.

Ekskluzivan sadržaj čini Jeep 4xe modele tehnološki najsavremenijim Jeep terencima ikad. Unutra je 7-inčni TFT ektran u boji i Uconnect sistem za navigaciju sa 8,4-inčnim ekranom osjetljivim na dodir, Apple CarPlay, Android Auto Radio DAB su dio ponude u zavisnosti od tržišta. Oba prikazuju specifične informacije za elektrifikovanu vožnju.

4xe modeli takođe imaju novi 6-brzinski automatski mjenjač, unaprijeđen Selec-Terrain rotacijski sistem za kontrolu sa eANjD režimima (4WD Lock, 4WD Low, Hill Descent Control) za uključivanje različitih režima vožnje - Auto, Snow, Mud & Sand, i Rock,– uključujući i novi režim Sport za bolji odziv pri davanju gasa i upravljanju, koji se nalazi samo u 4xe verzijama modela Renegade i Compass. Black Wizard detalji krase ventilacijski otvor, zvučnik, i okvire centralne konzole u Limited i S paketima opreme, dok Trailhawk paket opreme ima Ruby Red okvire.

I Jeep Renegade 4xe i Compass 4xe uparuju 1,3-litarske turbo benzinske motore sa električnim motorom koji se nalazi između zadnje osovine, kojeg napaja 11,4 kWh baterija koja se može ponovo puniti tokom vožnje ili putem utičnice kod kuće sa kućnom utičnicom, korištenjem efikasnog i praktičnog uređaja easyWallbox ili naprednijeg Connected Wallbox, ili na nekom od javnih mjesta za punjenje.

Efikasni 1,3-litarski turbo motor sam isporučuje 130 KS ili 180 KS, plus 60 KS koje razvija električni motor, što daje konačan zbir od 190 KS (verzija Limited) ili 240 KS (Trailhawk i S verzije). Što se tiče obrtnog momenta, električni motor razvija 250 Nm, dok motor sa unutrašnjim sagorijevanjem isporučuje 270 Nm. Kombinacija motora sa unutrašnjim sagorijevanjem i električnih jedinica garantuje performanse i užitak u vožnji: ubrzanje od 0 do 100 km/h za oko 7.5 sekundi, maksimalna brzina od 130 km/h u potpuno električnom režimu, i do 200 km/h u hibridnom režimu.

Jeep Renegade 4xe i Jeep Compass 4xe se proizvode u FCA fabrici u Melfiju u regiji Bazilikata (Italija), gdje se Jeep Renegade proizvodi još od 2014. godine. Akademija u okviru ove fabrike koja predstavlja rasadnik ideja i eksperimenata, a "fabrika talenata" za razvoj kadrovskih potencijala je ustanovljena u fabrici Melfi iste godine i od tada je dala značajan doprinos strategiji elektrifikacije FCA grupe. U međuvremenu, ovaj primjer je inspirisao brojne druge fabrike u okviru FCA grupe da otvore sopstvene Akademije .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana