Renegade 4xe и Compass 4xe: Kako Jeep види плаг-ин хибриде

ГС

Најновији корак у еволуционом напретку Јееp-а је искорак у свијет електрификације.

Све је урађено у више фаза током којих је ова марка припремала своје рјешење за плаг-ин хибридни погон који је у стању да унаприједи славне теренске способности свих теренаца ове марке.

Модерно хибридно рјешење, које спаја неприкосновене техничке садржаје сваког Јееp теренца, даје снагу како моделу Jeep Renegade 4xе тако и моделу Јееp Compass 4xе и претвара их у возила која пружају апсолутну слободу, а истовремено подижу на виши ниво њихове способности уз помоћ најнапреднијих еколошких технологија.

Сваки Јееp плaг-ин хибрид ће имати 4xе значку која означава основе ефикасности, перформанси и одговорности. То ће бити Јееp теренци са најбољом потрошњом горива икада јер нова 4xе технологија нуди погон са нултом емисијом штетних гасова и породицу нових, плaг-ин хибридних електричних модела који доносе аутономију и лако пуњење.

Ефикасност није постигнута на уштрб перформанси. Сваки Јееp 4xе остаје вјерaн својој теренској вокацији, притом унапријеђујући доживљај у цестовној вожњи, уз одличан одзив и убрзање.

Повећан обртни момент који ствара електрични погонски систем као и способност да се он изузетно прецизно подешава гарантује још боље способности погона на четири точка по било којем терену, за захтјевне теренске авантуре.

Значка 4xе означава и одговорност и поштовање према животној средини. Захваљујући плaг-ин хибридној технологији, емисија угљен-диоксида је испод 50г/км у хибридном режиму а смањени су и трошкови посједовања возила.

У исто вријеме ови модели су идеални за свакодневну вожњу у граду, захваљујући плaг-ин хибридној електричној технологији која у потпуно електричном режиму омогућава возачима да се возе уз нулту емисију штетних гасова и просјечну аутономију од 50 км.

На дужим путовањима, са мотором са унутрашњим сагоријевањем, емисије ЦО2 су испод 50 гр/км у хибридном режиму, док у случају дуже вожње ван цесте, два електрична мотора са Поњерлооп технологијом осигуравају да је еАWD погон увијек доступан за савладавање екстремних авантура без брига.

Плави дизајнерски елементи обиљежавају нове 4xе моделе Renegade и Compass

На спољашњости, нови Јееp 4xе модели имају исте знакове дизајна као и њихове верзије са моторима са унутрашњим сагоријевањем (СУС) али се издвајају захваљујући упадљивим плавим бојама на предњој Јееp значки и задњим 4xе и Јееp логотипима. Плави наглашени детаљи красе и бочне значке са именима Renegade и Compass, док утичница за пуњење има поклопац који се отвара на додир и налази се са задње лијеве стране возила.

Ексклузиван садржај чини Јееp 4xе моделе технолошки најсавременијим Јееp теренцима икад. Унутра је 7-инчни ТФТ ектран у боји и Uconnect систем за навигацију са 8,4-инчним екраном осјетљивим на додир, Apple CarPlay, Android Auto Radio DAB су дио понуде у зависности од тржишта. Оба приказују специфичне информације за електрификовану вожњу.

4xе модели такође имају нови 6-брзински аутоматски мјењач, унапријеђен Селец-Терраин ротацијски систем за контролу са еАЊД режимима (4WD Lock, 4WD Low, Hill Descent Control) за укључивање различитих режима вожње - Auto, Snow, Mud & Sand, и Rock,– укључујући и нови режим Спорт за бољи одзив при давању гаса и управљању, који се налази само у 4xе верзијама модела Renegade и Compass. Black Wizard детаљи красе вентилацијски отвор, звучник, и оквире централне конзоле у Лимитед и С пакетима опреме, док Trailhawk пакет опреме има Рубy Ред оквире.

И Јееp Renegade 4xе и Compass 4xе упарују 1,3-литарске турбо бензинске моторе са електричним мотором који се налази између задње осовине, којег напаја 11,4 кWх батерија која се може поново пунити током вожње или путем утичнице код куће са кућном утичницом, кориштењем ефикасног и практичног уређаја easyWallbox или напреднијег Connected Wallbox, или на неком од јавних мјеста за пуњење.

Ефикасни 1,3-литарски турбо мотор сам испоручује 130 КС или 180 КС, плус 60 КС које развија електрични мотор, што даје коначан збир од 190 КС (верзија Лимитед) или 240 КС (Trailhawk и С верзије). Што се тиче обртног момента, електрични мотор развија 250 Нм, док мотор са унутрашњим сагоријевањем испоручује 270 Нм. Комбинација мотора са унутрашњим сагоријевањем и електричних јединица гарантује перформансе и ужитак у вожњи: убрзање од 0 до 100 км/х за око 7.5 секунди, максимална брзина од 130 км/х у потпуно електричном режиму, и до 200 км/х у хибридном режиму.

Јееp Renegade 4xе и Јееp Compass 4xе се производе у ФЦА фабрици у Мелфију у регији Базиликата (Италија), гдје се Јееp Renegade производи још од 2014. године. Академија у оквиру ове фабрике која представља расадник идеја и експеримената, а "фабрика талената" за развој кадровских потенцијала је установљена у фабрици Мелфи исте године и од тада је дала значајан допринос стратегији електрификације ФЦА групе. У међувремену, овај примјер је инспирисао бројне друге фабрике у оквиру ФЦА групе да отворе сопствене Академије .

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана