Proizvođači vozila će morati ugrađivati tehnologiju koja će onemogućavati pijanima da voze

gs
Foto: gs

Kongres Sjedinjenih Američkih Država je obavezao proizvođače automobila da osmisle tehnologiju kojom će osobama u alkoholiziranom stanju onemogućiti da voze automobil.

Ovo je jedan od zahtjeva za poboljšanje sigurnosti u automobilima, a koji je predviđen nedavno prihvaćenim infrastrukturnim planom predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajdena.  Očekuje se da će Bajden uskoro potpisati ovaj plan koji je vrijedan bilion dolara.

Plan podrazumijeva da se od 2026. godine u vozila ugrađuju sistemi za praćenje vozača koji su u alkoholiziranom stanju. Nadležni će u međuvremenu procijeniti koja je to tehnologija najbolja. Za unapređenje sigurnosti u saobraćaju bit će potrošeno 17 milijardi dolara.

Iz američke Agencije za sigurnost u saobraćaju (NTHSA) su saopćili da je u prvoj polovini ove godine u SAD-u tokom saobraćajnih nesreća poginulo 20.160 osoba. To je najveći broj poginulih u prvoj polovini jedne godine od 2006. Ukazali su na to da u nesrećama uzrokovanim vožnjom pod dejstvom alkohola godišnje pogine 10.000 osoba. Nesreće uzrokovane pod dejstvom alkohola čine 30 posto od ukupnog broja saobraćajnih nesreća u ovoj državi.

Pojedini proizvođači već ugrađuju tehnologiju kojom se pijanim osobama onemogućava da voze. Riječ je o infracrvenim kamerama kojima se prati ponašanje vozača. Ovakve kamere ugrađuju se u vozila General Motorsa, BMW-a i Nisana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana