Произвођачи возила ће морати уграђивати технологију која ће онемогућавати пијанима да возе

гс
Foto: гс

Конгрес Сједињених Америчких Држава је обавезао произвођаче аутомобила да осмисле технологију којом ће особама у алкохолизираном стању онемогућити да возе аутомобил.

Ово је један од захтјева за побољшање сигурности у аутомобилима, а који је предвиђен недавно прихваћеним инфраструктурним планом предсједника Сједињених Америчких Држава Џо Бајдена.  Очекује се да ће Бајден ускоро потписати овај план који је вриједан билион долара.

План подразумијева да се од 2026. године у возила уграђују системи за праћење возача који су у алкохолизираном стању. Надлежни ће у међувремену процијенити која је то технологија најбоља. За унапређење сигурности у саобраћају бит ће потрошено 17 милијарди долара.

Из америчке Агенције за сигурност у саобраћају (НТХСА) су саопћили да је у првој половини ове године у САД-у током саобраћајних несрећа погинуло 20.160 особа. То је највећи број погинулих у првој половини једне године од 2006. Указали су на то да у несрећама узрокованим вожњом под дејством алкохола годишње погине 10.000 особа. Несреће узроковане под дејством алкохола чине 30 посто од укупног броја саобраћајних несрећа у овој држави.

Поједини произвођачи већ уграђују технологију којом се пијаним особама онемогућава да возе. Ријеч је о инфрацрвеним камерама којима се прати понашање возача. Овакве камере уграђују се у возила Генерал Моторса, БМW-а и Нисана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана