Prodaja automobila u Evropi potonula za četvrtinu u januaru

Tanjug
Prodaja automobila u Evropi potonula za četvrtinu u januaru

BERLIN - Broj registracija novih automobila u Evropi pao je u januaru 2021. za četvrtinu, jer su najveća auto tžišta na kontinentu ponovo trpila zbog obnavljanja mjera ograničenja tokom drugog talasa koronavirusa, pokazuju današnji podaci Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA).

Registracije novih automobila pale su prošlog mjeseca za 25,7 odsto međugodišnje, na 842.835 vozila u Evropskoj uniji, Britaniji i zemljama EFTA, prema podacima ACEA-e, prenosi Rojters.

Na svih pet najvećih evropskih tržišta zabilježen je pad, a najveći je registrovan u Španiji od čak 51,5 odsto.

Prodaja novih automobila u Njemačkoj potonila je za 31,1 odsto, u Britaniji za 39,5, a u Italiji za 14 odsto.

U Francuskoj je registrovan manji pad od 5,8 odsto.

Švedska je bila jedina zemlja EU u kojoj je prodaja porasla, i to za 22,5 odsto, što je istovremeno i posljedica niske uporedne baze, odnosno malog broja registracija vozila u toj zemlji u januaru prošle godine zbog povećanog poreza na promet vozila.

Kad je riječ o pojedinačnim proizvođačima automobila, prodaja VNj i Stelantisa je opala za 28,1, odnosno 27,4 odsto respektivno, dok je Renault zabilježio manju prodaju za 22,9 odsto.

Luksuzni proizvođači automobila su u januaru takođe imali negativan promet, pri čemu je prodaja BMNj-a pala za 16,8 odsto, dok je rivalski Deimler registrovao pad od 17,9 odsto.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana