Продаја аутомобила у Европи потонула за четвртину у јануару

Танјуг
Продаја аутомобила у Европи потонула за четвртину у јануару

БЕРЛИН - Број регистрација нових аутомобила у Европи пао је у јануару 2021. за четвртину, јер су највећа ауто тжишта на континенту поново трпила због обнављања мјера ограничења током другог таласа коронавируса, показују данашњи подаци Европске асоцијације произвођача аутомобила (АЦЕА).

Регистрације нових аутомобила пале су прошлог мјесеца за 25,7 одсто међугодишње, на 842.835 возила у Европској унији, Британији и земљама ЕФТА, према подацима АЦЕА-е, преноси Ројтерс.

На свих пет највећих европских тржишта забиљежен је пад, а највећи је регистрован у Шпанији од чак 51,5 одсто.

Продаја нових аутомобила у Њемачкој потонила је за 31,1 одсто, у Британији за 39,5, а у Италији за 14 одсто.

У Француској је регистрован мањи пад од 5,8 одсто.

Шведска је била једина земља ЕУ у којој је продаја порасла, и то за 22,5 одсто, што је истовремено и посљедица ниске упоредне базе, односно малог броја регистрација возила у тој земљи у јануару прошле године због повећаног пореза на промет возила.

Кад је ријеч о појединачним произвођачима аутомобила, продаја ВЊ и Стелантиса је опала за 28,1, односно 27,4 одсто респективно, док је Ренаулт забиљежио мању продају за 22,9 одсто.

Луксузни произвођачи аутомобила су у јануару такође имали негативан промет, при чему је продаја БМЊ-а пала за 16,8 одсто, док је ривалски Деимлер регистровао пад од 17,9 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана