Premijera: Škoda Karoq za 2022.

G.S.
Foto: Printskrin

Česi su osvježili svoj popularni SUV.

Škodin adust u kompaktnom SUV segmentu, model Karoq, pretrpio je redizajn nakon četiri godine na tržištu i pola miliona prodatih primjeraka.

Izvršene su manje kozmetičke promjene i određena mehanička unapređenja, ali motorizacija je manje-više odstala nepromijenjena.

Kada je riječ o spoljašnjosti, promjene su minimalne i najviše uočljive napred, gde su restilizovani farovi sada dostupni i sa full-LED Matrix tehnologijom.

Diskretno je promijenjen i dizajn maske hladnjaka i branika.

Posmatrano sa strane automobil izgleda nepromijenjeno, ako ne računamo nove alu felne koje su dostupne u dimenzijama od 17, 18 i 19-inča.

Štop svjetla su takođe nešto drugačijeg oblika u odnosu na model pre redizajna, kao i zadnji branik.

Kupcima će kao i da sada na raspolaganju biti SportLine varijanta sa svojim estetskim specifičnostima, uključujući crne ukrasne detalje visokog sjaja, zatamnjena stakla i standardne 18-inčne točkove (19-ice su dostupne kao opcija).

U Škodi navode i da je restilizovani Karoq za nijasnu duži od prethodnika (+8 mm), pa ukupna dužina vozila iznosi 4.390 mm. Međuosovinsko rastojanje kod modela sa prednjim pogonom je 2.638 mm, dok je kod verzije sa pogonom 4x4 razmak između osovina 2.630 mm.Standardna zapremina prtljažnika je 521 l, a po potrebi se može povećati obaranjem naslona zadnjih sedišta na 1.630 l.

Škoda kupcima nudi i opciona VarioFleh sjedišta zahvaljujući kojima se bazična zapremina prtljažnog prostora povećava na 588 litara, a maksimalna na 1.810 l.

Digitalna instrument tabla dijagonale 8 inča sada je standardni dio opreme, a na raspolaganju je i veći displej od 10,25 inča.

Tome treba dodati i centralni ekran unapređenog multimedijalnog sistema od 9,2 inča. Sistem podržava Android Auto i Apple CarPlay načine povezivanja sa smartfon uređajima.

Restilizovana Škoda Karoq može se naručiti sa do 9 vazdušnih jastuka i širokom lepezom aktivnih sistema bezbjednosti.

Motorizacija se sastoji od benzinaca i dizelaš.

Osnovni benzinski motor je trocilindarski 1.0 TSI sa 110 KS (81 kW), povezan sa 6-brzinskim manuelnim mjenjačem.

Kome to nije dovoljno može da izabere 4-cilindarski 1.5 TSI sa 150 konjskih snaga (110 kW) i da bira između pomenutog manuelnog i 7-stepenog DSG mjenjača sa dvostrukim kvačilom.

U vrhu benzinske ponude je 2.0 TSI koji prozvodi 190 KS (149 kW). Ovaj motor dostupan je isključivo sa DSG mjenjačem i pogonom 4x4.

Na zadovoljstvo mnogih, Škoda se još nije odrekla dizelaša, pa se Karoq može naručiti i sa 2.0 TDIagregatom u dvije varijante snage. Slabiji proizvodi 116 KS (85 kW), a jači 150 KS (110 kW).

I kod dizelaša izbor prenosnog sistema sastoji se od manuelca i DSG mJenjača

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana