Pada potražnja za plug-in hibridima u Evropi

GS
Foto: Ilustracija

Kao što je to slučaj i kod električnih automobila, jaka prodaja plug-in hibrida u Evropi uslovljenja je prije svega sistemom državnih subvencija za kupovinu istih.

No, sve je više onih zemalja koje uviđaju probleme sa tim sistemom, pogotovo kada je riječ o priključnim hibridima.

Sve češće se čuju najave da će PHEV modeli morati da imaju domet od najmanje 100 km u EV režimu kako bi mogli da se kvalifikuju za subvencije. Danas je broj hibrida koji mogu da ispune takve norme izuzetno mali i svodi se na nekoliko vozila, kao što su recimo plug-in varijante nove Mercedesove C klase.

ACEA javlja da je u prvom tromjesečju ove godine u Evropi ubilježen pad prodaje plug-in hibridnih vozila od 5,3%. U istom periodu, isporuke EV modela skočile su za 53%! Ukupno je dostavljeno više od 563.000 priključnih hibrida na Starom kontinentu, dok su električni automobili došli do 226.000 registracija.

Eksperti upućuju i da je cijena goriva najvjerovatnije uticala na pad prodaje plug-in hibrida. Koliko oni troše je zapravo potpuno relativna i individualna stvar koja zavisi od mnogo toga, ali je primarna upotreba EV režima vožnje. Što se više vozi "na struju" to je manja ukupna potrošnja benzina ili dizela.

Stručnjaci vjeruju da su zbog energetske krize oni koji su u potrazi za baterijskim četvorotočkašem krenuli ka električnim modelima, jer su cijene njih i priključnih hibrida gotovo na istom nivou, prenosi AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana