Пада потражња за plug-in хибридима у Европи

ГС
Foto: Илустрација

Као што је то случај и код електричних аутомобила, јака продаја plug-in хибрида у Европи условљења је прије свега системом државних субвенција за куповину истих.

Но, све је више оних земаља које увиђају проблеме са тим системом, поготово када је ријеч о прикључним хибридима.

Све чешће се чују најаве да ће PHEV модели морати да имају домет од најмање 100 км у ЕВ режиму како би могли да се квалификују за субвенције. Данас је број хибрида који могу да испуне такве норме изузетно мали и своди се на неколико возила, као што су рецимо plug-in варијанте нове Мерцедесове Ц класе.

АCЕА јавља да је у првом тромјесечју ове године у Европи убиљежен пад продаје плуг-ин хибридних возила од 5,3%. У истом периоду, испоруке ЕВ модела скочиле су за 53%! Укупно је достављено више од 563.000 прикључних хибрида на Старом континенту, док су електрични аутомобили дошли до 226.000 регистрација.

Експерти упућују и да је цијена горива највјероватније утицала на пад продаје плуг-ин хибрида. Колико они троше је заправо потпуно релативна и индивидуална ствар која зависи од много тога, али је примарна употреба ЕВ режима вожње. Што се више вози "на струју" то је мања укупна потрошња бензина или дизела.

Стручњаци вјерују да су због енергетске кризе они који су у потрази за батеријским четвороточкашем кренули ка електричним моделима, јер су цијене њих и прикључних хибрида готово на истом нивоу, преноси АутоРепублика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана