Ovaj model "fijata" povlače sa srpskog tržišta, ovo su razlozi

GS
Foto: Ilustracija

Automobil marke "fijat doblo K9", proizveden od 19. maja 2022. godine do 29. jula 2023. godine, povlači se sa tržišta u Srbiji.

Automobili marke "fijat doblo K9", koji su proizvedeni u periodu od 19. maja 2022. do 29. jula 2023. godine, povlače se sa tržišta Srbije zbog emisije azot oksida (NOk), potvrđeno je „Kuriru“ u Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine.

Za putnička vozila robne marke "fijat" model "Doblo K9" proizvedena u periodu 19. maja 2022. do 29. jula 2023. godine proizvođač/distributer je uočio nedostatak da se zbog greške u specifičnom softveru za kalibraciju elektronske kontrolne jedinice motora (ECU), može dati netačna vrijednost kada se podaci obrađuju u vozilu, što može dovesti do emisija azotnih oksida (NOk) iznad regulatornih granica. Prekomjerne emisije NOk predstavljaju rizik po životnu sredinu „, objasnili su u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine.

U tom ministarstvu pojašnjavaju da Zakon o opštoj bezbjednosti proizvoda propisuje, između ostalog, i mjere opoziva i povlačenja proizvoda sa tržišta.

„Opoziv proizvoda jeste svaka aktivnost ili mera kojom se vrši povraćaj opasnog proizvoda koji je proizvođač ili distributer već isporučio ili učinio dostupnim potrošačima i drugim korisnicima. Povlačenje proizvoda jeste svaka aktivnost ili mera kojom se sprečava distribucija, izlaganje ili nuđenje opasnog proizvoda koji je na tržištu. U ovom slučaju proizvođač je preduzeo mjeru opoziva proizvoda od krajnjih potrošača odnosno korisnik</em>a“, kažu u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana