Kija potvrdila filozofiju kojom je kupac uvijek na prvom mjestu

Agencije
Kija potvrdila filozofiju kojom je kupac uvijek na prvom mjestu
Kija potvrdila filozofiju kojom je kupac uvijek na prvom mjestu

Vlasnici "kija" automobila doživjeli su najmanje kvarova svojih četvorotočkaša u prvih 90 dana nakon kupovine od svih neluksuznih brendova u SAD.

Broj kvarova se kod "kije" popravio za dva boda u odnosu na prošlu godinu, što je bilo dovoljno za prvo mjesto među svim neluksuznim brendovima i ukupno drugo mjesto među svim brendovima.

Petu godinu zaredom "Kija" je postala neluksuzni proizvođač automobila koji je u istraživanju J. D. Power IQS 2019 o početnom zadovoljstvu kupaca ostvario najbolji rezultat. Sa evidentiranih 70 kvarova na 100 vozila "Kija" je za dva boda popravila prošlogodišnji rezultat.

Pobjede u nizu na području kvaliteta ne ostvaruje samo marka "kija" kao cjelina nego i njeni modeli. Tako je "Sportage", koji je među svim sportskim terencima već 25 godina sinonim za vrhunski kvalitet, nakon prošlogodišnjeg drugog mjesta ove godine slavio u kategoriji malih sportskih terenaca u istraživanju IQS.

Osim toga, "Sportage" je dva puta zaredom pobjednik prestižnog istraživanja J. D. Power o pouzdanosti vozila (Vehicle Dependability Study 2017, sprovedeno u Njemačkoj), u kojem vozači detaljno ocjenjuju svoje vlasničko iskustvo o vozilu koje voze više od dvije godine. Legendarni "Kijin" SUV je ostvario i najbolji rezultat svih vremena na testu izdržljivosti njemačkog "Auto bilda", dobio brojna priznanja za dizajn i osvojio nagradu "Best Buy" za najbolji odnos između kvaliteta i cijene.

Za "Kijin" dugogodišnji uspjeh u istraživanju IQS najzaslužnija su četiri modela ("rio", "forte", "Sportage" i "soul"), koji su se plasirali među 10 najboljih u ukupnom poretku, čime je "Kija" postala brend sa najviše pobjednika. Pored toga, "Kija" je imala četiri pobjednika po kategorijama: "rio" (malo vozilo), "forte" (kompaktno vozilo), "Sportage" (mali sportski terenac) i "sedona" (monovolumen).

- Biti na vrhu u istraživanju J. D. Power o početnom zadovoljstvu kupaca među masovnim brendovima je izuzetna čast, ali održavanje vodećeg položaja pet godina zaredom nesumnjivo potvrđuje "Kijinu" privrženost kvalitetu i vlasničkom iskustvu - rekao je Majkl Kol, izvršni direktor firme "Kija motors Amerika".

Godišnji izvještaj analizira odziv 76.256 kupaca vozila (257 različitih modela) u 26 kategorija. Vozila ocjenjuju s obzirom na vozačko iskustvo, mogućnosti motora i mjenjača kao i širok izbor stvari povezanih sa kvalitetom koje su prijavili vlasnici vozila u prvih 90 dana korišćenja vozila.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana