Kenedijeve limuzine će biti prodane na aukciji

GS
Kenedijeve limuzine će biti prodane na aukciji

Bogati ljubitelji automobila i američke predsjedničke istorije imaće šansu kupiti limuzine u kojima se vozio bivši američki predsjednik Džon F. Kenedi.

Dvije klasične Linkoln limuzine biće prodane na aukciji u Njujujorku 14. oktobra.

Posebnu pažnju privlači limuzina koja se nazivala "Limo One" dok je bila u upotrebi, a radi se o bijelom kabrioletu Linkoln Kontinental iz 1963. godine. U ovoj limuzini se Kenedi vozio u Hotel Teksas Bolrum ujutro 22. novembra 1963. godine, gdje je održao posljednji govor.

Ovo nije automobil u kojem je američki predsjednik ubijen, nego je zaplijenjen kao dokaz nakon ubistva. Kasnije je modifikovan te vraćen u službu 1964. godine te je korišten još 13 godina prije nego je smješten u Muzej Henri Ford.

Ipak, ova limuzina je važna poveznica s američkom predsjedničkom istorijom, a restaurirala ju je kompanija Bejker Restorejšn iz Putnama u Konektikatu. Limuzina je ponovo lakirana, a osvježen je i njen motor. Unutrašnjost presvučena crvenom kožom je originalna.

Procjenjuje se da će novi vlasnik za Kenedijevu limuzinu izdvojiti između 300.000 i 500.000 dolara.

Druga predsjednička limuzina je Linkoln Kontinental Mark V Executive Limousine iz 1960. godine u kojoj se Kenedi vozio prilikom privatnih putovanja u Vašingtonu, prenosi Klix.ba.

Opremljena je neprobojnim vratima, telefonom i drugim dodacima. Procjenjuje se da vrijedi između 200.000 i 300.000 dolara nakon detaljnje restauracije eksterijera, dok je unutrašnjost i u ovom slučaju ostala netaknuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana