Кенедијеве лимузине ће бити продане на аукцији

ГС
Кенедијеве лимузине ће бити продане на аукцији

Богати љубитељи аутомобила и америчке предсједничке историје имаће шансу купити лимузине у којима се возио бивши амерички предсједник Џон Ф. Кенеди.

Двије класичне Линколн лимузине биће продане на аукцији у Њујујорку 14. октобра.

Посебну пажњу привлачи лимузина која се називала "Limo One" док је била у употреби, а ради се о бијелом кабриолету Линколн Континентал из 1963. године. У овој лимузини се Кенеди возио у Хотел Тексас Болрум ујутро 22. новембра 1963. године, гдје је одржао посљедњи говор.

Ово није аутомобил у којем је амерички предсједник убијен, него је заплијењен као доказ након убиства. Касније је модификован те враћен у службу 1964. године те је кориштен још 13 година прије него је смјештен у Музеј Хенри Форд.

Ипак, ова лимузина је важна повезница с америчком предсједничком историјом, а рестаурирала ју је компанија Бејкер Ресторејшн из Путнама у Конектикату. Лимузина је поново лакирана, а освјежен је и њен мотор. Унутрашњост пресвучена црвеном кожом је оригинална.

Процјењује се да ће нови власник за Кенедијеву лимузину издвојити између 300.000 и 500.000 долара.

Друга предсједничка лимузина је Линколн Континентал Mark V Executive Limousine из 1960. године у којој се Кенеди возио приликом приватних путовања у Вашингтону, преноси Klix.ba.

Опремљена је непробојним вратима, телефоном и другим додацима. Процјењује се да вриједи између 200.000 и 300.000 долара након детаљње рестаурације екстеријера, док је унутрашњост и у овом случају остала нетакнута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана