Još jedna žrtva SUV ekspanzije - kraj za Bentley Mulsanne

GS
Još jedna žrtva SUV ekspanzije - kraj za Bentley Mulsanne

Bentley će ovog proljeća okončati proizvodnju svoje velike superluksuzne limuzine, a jedan od razloga je smanjeno interesovanje kupaca.

Britanski proizvođač u vlasništvu Volkswagen će narednih mjeseci prestati da izrađuje model koji se za naklonost kupaca na tržištu borio sa Rolls-Royce Phantom.

Sudbinu luksuzne limuzine Mulsanne zapečatila je slaba prodaja ovog modela, potvrdio je za Top Gear šef brenda Bentley, Ejdrien Holmark. On je priznao da su velike limuzine, kao što je Mulsanne, činile osnovu ove kompanije tokom njene istorije duge više od jednog vijeka, ali da je interesovanje kupaca iz godine u godinu sve manje.

Kako kaže, prinuđeni su da ugase Mulsanne, iako je po broju prodatih primjeraka nadmašio konkurentski Rolls-Royce Phantom.

Holmark otkriva da je kompanija 2019. godine isporučila svega oko 500 vozila, dok je u vrijeme njegovog prethodnika, modela Arnage, Bentley u proseku godišnje izrađivao i prodavao oko 1.200 ovih velikih limuzina.

Slaba prodaja uticala je na odluku menadžmenta da ne razvija direktnog nasljednika modela Mulsanne, koji se proizvodio od 2010, jer smatraju da je to neisplativ projekat.

Ipak, onima koji i dalje preferiraju superluksuzne limuzine, na raspolaganju je za nijansu manji Fluing Spurs, čija je najnovija generacija debitovala 2019. Holmark podseća da je Fluing Spur veoma popularan i da je čak 6 puta prodavaniji od modela Mulsanne.

Smatra se da je na pad interesovanja kupaca uticala i pojava SUV modela Bentauga, s obzirom da ovaj automobil čini skoro polovinu godišnje produkcije kompanije Bentley.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana