Gunther Werks otkrio kako izgleda prvi naručeni Porsche 993 Speedster

Klix.ba
Foto: Porsche

Američka kompanija Gunther Werks obradovaće 25 dobrostojećih kupaca, jer će im uskoro isporučiti svoju izvanrednu restomod kreaciju za čiju je inspiraciju poslužio izuzetno rijetki Porsche 911 Speedster iz Serije 993 koji je napravljen u samo dva primjerka.

Ono što čuvena kompanija Singer ručno pravi na osnovici Poršea 911 iz Serije 964, u Gunther Werks rade na osnovici naredne generacije „Elfera“ koja se krila iza broja 993 i ostaće upamćena kao posljednja generacija Poršea 911 čije je legendarne bokser motore hladio zrak.

Posljednja poslastica iz GW-a inspirisana je originalnim modelom 993 Speedster koji je Porše svojevremeno napravio u samo dva primjerka (jedan za Ferdinanda Alexandera Poršea, drugi za komičara Džeri Sinfilda) i tako ga učinio jednim od svojih najpoželjnijih modela.

Za 25 dobrostojećih kupaca koji nisu dobili priliku da kući odvezu originalni 993 Speedster Gunther Werks je pripremio izvanrednu zamjenu koja je nastala na restauriranom i modificiranom Poršeu 993, a na objavljenim fotografijama može se vidjeti kako izgleda prvi naručeni primjerak restomod Speedster čiji je kupac odabrao ljubičastu boju karoserije.

Osim vrata, svi karoserijski paneli napravljeni su od karbona, što je uveliko pomoglo da masa dvosjeda bude samo 1.175 kilograma, a s modifikacijama ispod poklopca motora stigao je 4-litarski 6-cilindarski bokser motor koji razvija 440 KS i 455 Nm obrtnog momenta. Podsjećanja radi, najsnažniji produkcijski Porše 911 (993) na sebi je nosio dodatak GT2 i razvijao je 450 KS.

Za prenos snage na zadnju osovinu kojoj pomaže ograničena mehanička blokada diferencijala zadužen je ručni 6-stepeni mjenjač Getrag G50 uz koji Gunther Werks nudi nekoliko opcija prenosnih odnosa, a za efikasno kočenje brinu kočnice s polica renomirane italijanske kompanije Brembo.

Standardni ovjes zamijenjen je adaptivnim ovjesom s tri radna programa koji se krije iza ojačanih 18-inčnih aluminijskih felgi u prepoznatljivom Fuchs stilu. Sve zajedno: Ljepota!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana