Fijat Krajsler krenuo s prodajom hibridnih modela Džipa

GS
Fijat Krajsler krenuo s prodajom hibridnih modela Džipa

BEOGRAD - Kompanija Fijat Krajsler Automobili (FCA) saopštila je danas da je počela prodaju prvih Džip plag-in hibridnih modela, Renegade 4xe i Compass 4xe, koji prema oceni ovog proizvođača predstavljaju evoluciju tehnološkog i ekološkog razvoja brenda "Jeep".

Prve narudžbine su počele na većim evropskim tržištima a nakon toga, kako kažu u ovoj kompaniji, prodaja će se proširiti i na ostala tržišta.

Modeli Renegade 4xe i Compass 4xe su prvi elektrifikovani modeli Džipa u EMEA regionu kompanije FCA, navodi se u saopštenju.

Iz FCA ističu da plag-in hibridna tehnologija čini nove Džip terence sa 4xe pionirskom perjanicom u okviru "zelene" evolucije ovog brenda.

Modeli 4xe mogu biti 100 odsto električni i savršeni su za svakodnevnu gradsku vožnju zahvaljujući bateriji snage 11,4 kWh koja je uparena sa elektromotorom koji isporučuje 60 konjskih snaga za prosečnu autonomiju od 50 kilometara i nultu emisiju štetnih gasova u električnom režimu vožnje.

Oba modela su 100 posto autentični Džip 4x4 modeli - sa dva elektromotora koji koriste tzv. Powerloop tehnologiju.

Pogon na sva četiri točka je uvek dostupan za duge avanture van gradskog puta, po ekstremnom terenu.

Oznaka 4xe označava pojačane performanse do 240 ks - maksimalnu brzinu od 130 km/h u potpuno električnom režimu i 200 km/h u hibridnom režimu, bolju potrošnju goriva (oko dve litre na 100 km u hibridnom režimu), i ekološku odgovornost - manje od 50 gr CO2 po kilometru u hibridnom režimu.

Regenerativno kočenje je osnovni element ekološke prirode Džip 4xe modela, omogućavajući da se kinetička energija povrati tokom usporavanja ili kočenja.

Energija se čuva u setu baterija, umesto da ispari kao toplota s kočionih diskova.

Uobičajeni sistem kočnica koristi se za zaustavljanje automobila u slučaju hitnog kočenja, ili pri vožnji vrlo niskih brzina.

Kompanija FCA je u julu počela da prima porudžbine za modele Renegade 4xe i Compass 4xe na većini većih evropskih tržišta, a oni će debitovati u "Jeep" prodajnim salonima na tržištima širom Evrope u septembru.

Kasnije će biti u ponudi i na ostalim tržištima.

Modeli dolaze sa tri paketa opreme - "Limited", "S" i "Trailhawk", dva nivoa snage - 190 ili 240 ks - i pregršt tehnoloških i bezbednosnih funkcija, novih ekskluzivnih funkcija za e-vožnju, kao i rešenjima za punjenje baterija kako na javni mjestima tako i kod kuće uz " easyWallbox ".

Svjetska premijera elektrifikovanog Džip terenca održana je tokom Međunarodnog sajma automobila u Ženevi 2019. godine.

Modeli Džip  Renegade 4xe i Compass 4xe  se proizvode u FCA fabrici u Melfiju u regiji Bazilikata, u Italiji, gde se Renegade  proizvodi još od 2014.

Dostupan odabir za željeni izgled spoljašnosti ide do 18 različitih boja za model Renegade i do 22 za Compass. Takođe, za oba modela je dostupno do šest posebnih felni.

Kao brend, Džip je oduvek bio pionir u novim segmentima i u razvoju novih tehnologija.

Legenda o ovom brendu započela je 1941. godine sa modelom Vilis-Overlend, prvim 4x4 vozilom koje je imalo masovnu proizvodnju, podsećaju iz kompanije FCA, prenosi Klix.ba.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana