Фијат Крајслер кренуо с продајом хибридних модела Џипа

ГС
Фијат Крајслер кренуо с продајом хибридних модела Џипа

БЕОГРАД - Компанија Фијат Крајслер Аутомобили (ФЦА) саопштила је данас да је почела продају првих Џип плаг-ин хибридних модела, Renegade 4xe i Compass 4xe, који према оцени овог произвођача представљају еволуцију технолошког и еколошког развоја бренда "Јееp".

Прве наруџбине су почеле на већим европским тржиштима а након тога, како кажу у овој компанији, продаја ће се проширити и на остала тржишта.

Модели Renegade 4xe i Compass 4xe су први електрификовани модели Џипа у ЕМЕА региону компаније ФЦА, наводи се у саопштењу.

Из ФЦА истичу да плаг-ин хибридна технологија чини нове Џип теренце са 4xе пионирском перјаницом у оквиру "зелене" еволуције овог бренда.

Модели 4xе могу бити 100 одсто електрични и савршени су за свакодневну градску вожњу захваљујући батерији снаге 11,4 кWh која је упарена са електромотором који испоручује 60 коњских снага за просечну аутономију од 50 километара и нулту емисију штетних гасова у електричном режиму вожње.

Оба модела су 100 посто аутентични Џип 4x4 модели - са два електромотора који користе тзв. Powerloop технологију.

Погон на сва четири точка је увек доступан за дуге авантуре ван градског пута, по екстремном терену.

Ознака 4xе означава појачане перформансе до 240 кс - максималну брзину од 130 км/х у потпуно електричном режиму и 200 км/х у хибридном режиму, бољу потрошњу горива (око две литре на 100 км у хибридном режиму), и еколошку одговорност - мање од 50 гр ЦО2 по километру у хибридном режиму.

Регенеративно кочење је основни елемент еколошке природе Џип 4xе модела, омогућавајући да се кинетичка енергија поврати током успоравања или кочења.

Енергија се чува у сету батерија, уместо да испари као топлота с кочионих дискова.

Уобичајени систем кочница користи се за заустављање аутомобила у случају хитног кочења, или при вожњи врло ниских брзина.

Компанија ФЦА је у јулу почела да прима поруџбине за моделе Renegade 4xe и Compass 4xe на већини већих европских тржишта, а они ће дебитовати у "Јееp" продајним салонима на тржиштима широм Европе у септембру.

Касније ће бити у понуди и на осталим тржиштима.

Модели долазе са три пакета опреме - "Limited", "S" и "Trailhawk", два нивоа снаге - 190 или 240 кс - и прегршт технолошких и безбедносних функција, нових ексклузивних функција за е-вожњу, као и решењима за пуњење батерија како на јавни мjестима тако и код куће уз " easyWallbox ".

Свjетска премијера електрификованог Џип теренца одржана је током Међународног сајма аутомобила у Женеви 2019. године.

Модели Џип  Renegade 4xe и Compass 4xe  се производе у ФЦА фабрици у Мелфију у регији Базиликата, у Италији, где се Renegade  производи још од 2014.

Доступан одабир за жељени изглед спољашности иде до 18 различитих боја за модел Renegadе и до 22 за Compass. Такође, за оба модела је доступно до шест посебних фелни.

Као бренд, Џип је одувек био пионир у новим сегментима и у развоју нових технологија.

Легенда о овом бренду започела је 1941. године са моделом Вилис-Оверленд, првим 4x4 возилом које је имало масовну производњу, подсећају из компаније ФЦА, преноси Klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана