Bojan Ćetojević kolekcionar vespi; Vožnja motociklom osjećaj slobode i ljubavi

gs
Foto: skrinšot

Ljubitelji sunca i vjetra u kosi nerijetko se odlučuju da kupe motocikl - vespu, pravi italijanski dragulj koji decenijama unazad pruža istinskim zaljubljenicima dašak potpune slobode na drumovima.

Jedan takav je i Bojan Ćetojević, koji ljubav prema motociklima gaji od malena.

Ljubav prema motorima gajim još od malih nogu kada me je deda prvi put provozao na tomos kolibriju. Svidio mi se taj osjećaj slobode, vjetra u kosi i adrenalina. Roditelji, kao i svaki drugi, radi sigurnosti djeteta nisu bili oduševljeni i nisu podržavali kupovinu motora. Kada sam napunio 18 godina i skupio novac za svoj prvi motor, tragajući za pouzdanim motorom, ukazala se vespa.  2012. godine kupujem svoju prvu vespu iako tada čak nisam imao ni položeno, a ni roditelji nisu bili upoznati sa mojom kupovinom - kaže Bojan.

Kolekcija koju ima još jedan je dokaz da vespu ne možete voljeti malo, jer su svi poklonici ovog vozila strastveni ljubitelji koji ne pristaju na kompromise.

Mnogim vlasnicima vespe ona je više od motora, ona je, kako kažu, stil života.

 Rekao bih da svaki vid hobija pozitivno utiče na čovjeka. Odabrao sam vožnju motora kao jedno od alata za oslobađanje stresa od svakodnevnice, kancelarijskog posla, napetosti. Na mene vožnja djeluje umirujuće, motor mi omogućuje da posjetim mnoga mjesta koja možda ne bih posjetio autom - priča Bojan.

Kada vas veže ista ljubav, onda granice a ni razlike ne postoje. Nakon što je osnovan Vespa klub Banjaluka Bojan zajedno sa svojim kolegom iz kluba odlazi put Dubrovnika na veliki Vespa skup. Tada još bez vozačke dozvole, roditeljima govori da ide tamo u službi ljubitelja i posmatrača.

Roditeljima saopštavam da sa kolegom idem u Dubrovnik za vikend kako bih kao ljubitelj prisustvovao skupu, ali ne i da na istim idem na dva točka. Početnu tremu vožnje, s obzirom da mi je ovo nakon polaganja prva i najduža vožnja, potiskuje adrenalin. U Dubrovnik stižemo bez problema, gdje nas dočekuje više od 300 Vespi, nestvaran prizor. Prilikom snimanja reportaže HRT-a, kamera takođe snima mene, a interesantno je to da su i roditelji gledali emisiju koja se emitovala uživo - govori kroz smijeh prisjećajući se.

Iako smo upoznati sa malim dijelom njegove impresivne kolekcije, jedna Vespa krije posebnu priču.

Trenutno u kolekciji imam osam Vespi i 10 Piađo mopeda. Izdvojio bih prvu koju sam kupio i od koje je sve počelo. Radi se o Piađo Vespi p200e, 1983. godište. S njom sam prešao najviše kilometara, usudio bih se reći, čak više nego autom. Taj model klasične vespe se više ne proizvodi, pa samim tim još više dobija na značaju. U među vremenu sam nabavio i moderniji model vespu sa kojim se češće vozim kada sam u društvu supruge - kaže Bojan.

Sloboda i ljubav koju osjetite dok vozite teško se može prepričati, baš iz tog razloga jedini način je da to doživite lično.

Zato čuvajmo jedni druge na drumovima, ali i ne zaboravite da čuvate sebe.

Nosite zaštitnu opremu i uživajte u sigurnosti i ljepoti koju ovaj bezvremenski italijanski dragulj pruža

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana