Audi Sport će elektrificirati svaki budući RS model

G.S.
Audi Sport će elektrificirati svaki budući RS model

Svi budući Audijevi RS modeli će biti elektrificirani, potvrdio je šef prodaje i marketinga Audi Sporta Rolf Mišl.

Mišl je u intervjuu za Autocar otkrio planove brenda koji uključuju blagi hibridni, plug-in hibridni i električni pogon. On je kazao da je cilj pojednostaviti stvari za kupce, a danas Audi Sport ima samo jedan elektrificirani model, RS6 Avant.

U ovom karavanu visokih performansi Audi je upario 48-voltni blagi hibridni sistem s 4,0-litarskim twin-turbo V8 motorom koji razvija 591 KS i 800 Nm obrtnog momenta. Automobil ubrzava od 0 do 100 km/h za 3,6 sekundi prije nego dostigne maksimalnih 250 km/h. Snaga se prenosi preko osmostepenog Tiptronik mjenjača i Kvatro pogona na sva četiri točka.

Ipak, Audi polako razvija svoj plan čiji je cilj ponuditi plug-in hibridne i potpuno električne RS modele. Oni bi trebali stići na tržište prije 2023. godine u obliku plug-in hibridnog modela RS4 i E-Tron GT RS-a.

Mišl je rekao da je fokus kompanije još uvijek na performansama i svakodnevnom korištenju. Elektrifikacija se pokazala korisnom za performanse automobila zahvaljujući obrtnom momentu koji pružaju takvi pogoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana