Stanovnici Tokija protiv Igara 2021.

G.S.
Stanovnici Tokija protiv Igara 2021.

TOKIO - Olimpijske igre u Tokiju pretrpjele su još jedan udarac, pošto većina stanovnika japanske prestonice ne podržava ideju da se smotra održi naredne godine.

Najveća planetarna sportska manifestacija, planirana za ovo ljeto, morala je da se pomjeri za 2021. zbog pandemije virusa korona. S obzirom na to da situacija sa virusom i dalje nije sjajna širom svjetskih meridijana, Tokijci su u strahu.

Više od pola njih smatra da odgođene Olimpijske igre ne bi trebalo da se  održe sljedeće godine te podržavaju ili novo odgađanje, ili potpuno otkazivanje.

Ovo su podaci ankete koju su provele dvije japanske novinske organizacije, a urađena je nakon što su zdravstveni stručnjaci upozorili da čak i jednogodišnje odgađanje ne može biti dovoljno da se Igre održe u bezbjednom ambijentu.

Anketa koja je urađena prethodnog vikenda, pokazuje da se 51,7 odsto ispitanika nada da će Igre ponovo biti odgođene ili otkazane, dok 46,3 procenta želi da se olimpijska smotra održi.

Među onima koji se protive Igrama, 27,7 odsto njih smatra da bi trebalo potpuno da se otkažu, dok je 24 procenata reklo da bi željelo da se još jednom odgode. U telefonskoj anketi, koju su sprovele  “Kyodo News” i “Tokyo MX” između 26. i 28. juna, učestvovalo 1.030 sagovornika.

Od onih koji su rekli da žele da se igre održe sljedeće godine, 31,1 odsto bi da se događaj održi u manjem formatu, uključujući i mogućnost održavanja Igara bez gledalaca, dok je 15,2 procenata reklo da žele Olimpijske igre u klasičnom obliku.

Tokio 2020. odgođen je u martu, dok se virus korona širio svijetom, uzrokujući najgoru prepreku Olimpijskim igrama od Drugog svjetskog rata, kada su otkazana dva izdanja. Igre su tada pomjerene na 23. jul 2021. godine, iako su i dalje poznate pod imenom Tokio 2020.

Vlasti u Japanu i Međunarodni olimpijski odbor upozorili su da Igre neće biti moguće ponovno odgoditi te da je i pomjeranje od jedne godine stvorilo značajne finansijske i logističke troškove.

Sponzori neodlučni

Pored činjenice da stanovnici Tokija nisu oduševljeni idejom o održavanju Igara naredne godine, dodatni problem predstavlja podatak da su lokalni sponzori neodlučni. Naime, domaći partneri ukupnom budžetu trebalo je da doprinesu sa najmanje 3,3 miliona dolara, što je mnogo veća cifra u odnosu na prethodne smotre. Pa ipak, ova brojka je neizvjesna pošto dvije trećine sponzora nije sigurno da li će produžiti ugovore. Njih 14 odsto će se odlučiti na ovaj korak ukoliko cijena “bude dobra”.

- Uskoro ćemo započeti pregovore sa postojećim partnerima, a ulažemo i maksimalne napore da bismo pronašli nove sponzore - najavio je portparol Igara Masa Takaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana