Srbija ispala sa Evropskog prvenstva poslije peteraca

D,R,
Srbija ispala sa Evropskog prvenstva poslije peteraca

Budimpešta - Vaterpolisti Srbije neće odbraniti krunu evropskog prvaka, jer su u četvrtfinalu poraženi od Španije, poslije peteraca sa 9:10 (6:6).

Bila je to preslikana utakmica kao finale u Barseloni prije dvije godine istih reprezentacija, samo što su tada “delfini” imali više sreće i stigli do četvrte krune u nizu.

Ovaj put fortuna se osmijehnula Špancima, koji su bili sigurni u penal lutriji. Golman Srbije Branislav Mitrović uspio je da im odbrani jedan šut, dok je sa druge strane Andrija Prlainović pogodio prečku, a najboljem igraču utakmice Dušanu Mandiću peterac je skinuo Danijel Lopez Pineda. Španci su i u regularnom dijelu meča uglavnom imali vođstvo, iako je Srbija propustila posljednji napad za pobjedu, kada su sudije dosudile faul u napadu Dušku Pijetloviću.

“Delfini” su sjajno otvorili utakmicu, Mandić je dva puta savladao Pineda, dok je odbrana odolijevala sve do samog finiša četvrtine. Dobro je počeo i drugi dio igre, jer je pogodio Sava Ranđelović, ali je onda uslijedio veliki pad. Španci su ubrzali igru u napadu i lakoćom pronalazili put do mreže Branislava Mitrovića, dok srpski vaterpolisti nisu uspijevali da postignu gol, čak ni u situaciji kada su imali dva igrača više. Drugu četvrtinu Španci su dobili sa 4:1, ali se Srbija nije predavala. Nikola Jakšić je smanjio na 4:5 na otvaranju drugog poluvremena, Španci su ponovo pobjegli na dva razlike, Miloš Ćuk je smanjio, a Mandić izjednačio. Uprkos svemu “delfini” ovaj put nisu uspjeli pa će sigurno dobar dio godine, praktično do početka Olimpijskih igara u Tokiju u podsvijesti imati ovaj poraz. Mnogo puta do sada ponovili su da je Tokio krajnji cilj zlatne generacije srpskog vaterpola pa nema sumnje da će još jednom smoći snage, izvući lekciju iz ovog poraza i na Daleki istok otputovati gladni još jednog zlata. Za medalje se neće boriti ni aktuelni svjetski šampioni Italijani, koji su morali da čestitaju Crnogorcima (10:8), koji će se za ulazak u finale boriti sa pobjednikom sinoćnjeg meča Mađarska - Rusija. Španci će igrati sa boljim iz duela Hrvatske i Grčke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana