Samo autoritet sa pokrićem pokreće Mesija

Dušan Repija
Samo autoritet sa pokrićem pokreće Mesija

BARSELONA - Remi Barselone i Atletiko Madrida (2:2) dodatno je približio Real Madrid tituli, a način na koji su igrali domaći i kako su se ponašali još jednom je pokazao da je nešto trulo u svlačionici.

Već nekoliko dana svi prstom upiru u trenera Kikea Setjena i njegovog pomoćnika Edera Sarabiju, odnosno prvu zvijezdu tima Lionela Mesija. Relacija stručni štab - lider ne funkcioniše, baš kao ni u slučaju Setjenovog prethodnika Ernesta Valverdea. Daleko od toga da Barselona u Mesijevoj eri nije dominirala, ali je utisak da se mogla domoći mnogo više trofeja da su čelnici kluba imali više sluha za Argentinčevu ćud. Kada je Mesiju sve potaman, tada igra na vrhuncu i Barselona je praktično nezaustavljiva, ali se u posljednjih nekoliko godina prečesto dešava suprotno. Sve je počelo dolaskom na klupu njegovog zemljaka Herarda Martina, koji je bio Mesijeva želja. Ipak, nije sve prošlo onako kako je zamišljeno, pa je popularni Tata napustio “Nou kamp” poslije jedne sezone. Uslijedio je period pod Luisom Enrikeom koji je podsjetio na slavne dane kada su Katalonce vodili Frenk Rajkard i Pep Gvardiola, ali su posljednje dvije akvizicije sve pokvarile. Prvo je povjerenje dobio Valverde, stručnjak koji je ranije u karijeri vodio Alaves i Espanjol, a zatim Setjen. Ni on nema bogzna kakvu biografiju jer, između ostalih, Las Palmas i Betis nisu baš reference koje mogu da impresioniraju punu svlačionicu zvijezda. Nije tajna da je Mesi vodio tihi rat protiv trenera za koje je smatrao da nemaju autoritet, iako Setjen smatra da je sve pod kontrolom.

- Sasvim sam zadovoljan radom svojih igrača, iako imamo sve više poteškoća. Gubitak dva boda znači da smo se odmakli od titule, ali moramo nastaviti da radimo - rekao je Setjen.

Ipak, govor tijela igrača i fotografije koje mediji plasiraju jasno pokazuju da ga dobar dio tima, uključujući Mesija, baš i ne shvata ozbiljno. Dok su se fudbaleri Atletika prilikom jednog prekida okupili oko Dijega Simeonea, polovina igrača Barselone okrenula je Setjenu leđa kao da ih ne zanimaju njegovi savjeti. Prije nekoliko dana Mesi je praktično odmahnuo rukom dok je Sarabija želio da mu ukaže šta treba da popravi. Omaleni čarobnjak iz Rozarija iz svakog “rata” sa trenerima do sada je izlazio kao pobjednik i ostajao gazda u klubu, pa je malo vjerovatno da se nešto promijeni na kraju sezone. Valjda su to shvatili i ljudi koji vode klub, pa će angažovati trenera sa ozbiljnim pedigreom i autoritetom, koji će izvući sve potencijale iz ekipe.

Mali gradski derbi

Fudbaleri Reala večeras imaju priliku da pobjegnu na četiri boda razlike Barseloni ukoliko u malom gradskom derbiju savladaju Hetafe. Ekipa iz predgrađa španske prestonice još ima teoretske šanse da se domogne Lige šampiona, ali je Real u nastavku prvenstva vrlo siguran i rutinski rješava ovakve prepreke. Ukoliko slave, “kraljevi” će doći nadomak titule, jer bi u pet preostalih kola imali luksuz da kiksaju i ostanu na vrhu tabele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana