Nebojša Golić prošao istu muku u Egiptu kao učesnici SP za rukometaše: Stomačni virus harao i prije 20 godina

Dušan Repija
Nebojša Golić prošao istu muku u Egiptu kao učesnici SP za rukometaše: Stomačni virus harao i prije 20 godina

BANjALUKA - Stomačni virus, koji je pokosio nekoliko rukometnih reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u Egiptu, nije neobična pojava za ovu zemlju iz svog iskustva tvrdi proslavljeni reprezentativac Jugoslavije Nebojša Golić.

Minulih dana, u trenucima kada su se tražili posljednji učesnici četvrtfinala virus, ali ne onaj koji nas prati već desetak mjeseci, dospio je u žižu. Hranom su se otrovali Danci, Hrvati i Slovenci i to pred meč sa domaćinom. “Zmajčeki” su prilično direktno optužili Egipćane da su ih otrovali.

- Stvarno ne mogu da tvrdim šta se desilo, ali ono što znam da su takvi problemi vrlo česti u Egiptu. Jednostavno nam ne odgovara njihova hrana, pa svako ko ide tamo mora da bude vrlo pažljiv kada i šta jede. Sjećam se da se isto desilo nama 1999. godine kada se uoči meča sa Španijom za bronzu Nenad Peruničić previjao od bolova i nije mogao da igra, a moj cimer Dejan Perić i pored velikih problema uspio da nam pomogne da stignemo do trećeg mjesta - prepričava svoje iskustvo Golić za “Glas Srpske”.

Kada su u pitanju učesnici četvrtfinala evidentno je da su Skandinavci uspostavili dominaciju u odnosu na ostatak svijeta, naročito Balkance koji poslije dugo vremena nemaju predstavnika među osam najboljih.

- Ne mogu reći da sam predvidio, ali nije mi ni preveliko iznenađenje. Skandinavci su daleko odmakli kada su metode rada u pitanju i to mora da se isplati. Volio bih kada bi Norvežani otišli do kraja, jer su mnogo uložili i dugo vremena su tu u vrhu, drugi, treći, a nikako prvi. Igraju

odličan rukomet, tipičan za njih sa mnogo trke, ali i izuzetnom tehnikom igre u napadu i odbrani. Uživam kada ih gledam. Španci i Francuzi su mi malo dosadili, a ostali mislim da nemaju realnu šansu, mada su me Mađari pozitivno iznenadili i mogu da pomrse račune. Mladi Dominika Mate je već sada strašan igrač  - rekao je Golić.

Sjajan rezultat napravio je Katar koji je mimo očekivanja ponovo među osam najboljih, što je Goliću naročito drago zbog kuma Danijela Šarića. Legendarni golman ne pomišlja na predaju ni u 43. godini.

- Svaka mu čast, držim mu fige samo da ovako nastavi i on i tim. Čujemo se svaki dan, ima problema sa ramenom i prije svake utakmice prima injekcije, ali ne odustaje. Cijelu karijeru se ponašao više nego profesionalno i zaslužio je da ovako dugo ubire plodove svega toga. Katar je na prvenstvo došao bez sedam, osam igrača koji su bili zaraženi i rečeno im je da igraju bez pritiska, a oni su napravili odličan posao. Zbog kuma ću navijati da prođu i Šveđane, ali to će ipak biti vrlo teško - smatra Golić.

U grupu najvećih razočaranja spadaju Hrvati i Slovenci.

- Mislim da je vrijeme da Hrvati krenu u drugom pravcu, da na klupu dođe mlađi čovjek sa više elana i ideja. Donekle sam očekivao da neće biti konkurent za najviši plasman, ali sam ipak vjerovao da mogu među osam. Ipak, imaju dobru strategiju i rad sa mladima, pa ukoliko pogode sa selektorom mislim da će se vrlo brzo vratiti. Slovenci imaju sjajnu reprezentaciju, eto imali su nesreću da ih pokosi taj virus. Ljubo Vranješ je odličan trener, ali nešto jednostavno nije išlo kako treba - rekao je Golić.

Osim zdravstvenih problema, utisak je da je Slovence skupo koštala igra bez golmana. Dozvolili su Egipćanima da im brzo istope prednost lakim pogocima poslije grešaka u napadu.

- Vidite da ni najbolji igrači današnjice nisu za igru sedam na šest. Ni meni se lično ne sviđa. Onaj ko je to izmislio vjerovatno je nastojao da poboljša atrakciju i dinamiku, ali ja to ne vidim tako. Da biste koristili ovo pravilo morate da imate tehnički perfektnu ekipu, u suprotnom ćete imati više štete nego koristi - zaključio je Golić.

Srbija konačno na pravom kursu

Iako se prilično muče i ne dominiraju kao prije desetak godina Francuzi su do četvrtfinala upisali sve pobjede pa pobjeda i remi Srbije sa “trikolorima” neposredno pred početak prvenstva dodatno dobijaju na značaju.

- Vrijedjeli su ti rezultati čim su ostvareni, jer Srbija ko zna koliko dugo nije dobila Francusku. Tonija Đeronu poznajem lično, vrlo ga cijenim. Pokazao je za desetak dana kako se radi. Odlična odbrana i napad, perfektna analiza igre rivala. Držim fige njemu i momcima da nastave ovako i da za godinu ili dvije igraju završnice velikih takmičenja - rekao je Golić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana