Mitrović između Mijatovića i Bajevića

Agencije
Mitrović između Mijatovića i Bajevića

Luksemburg - Fudbaleri Srbije znali su često da razočaraju navijače, ali je Aleksandar Mitrović uvijek bio jedan od onih kojima se ništa nije moglo zamjeriti.

Tako je bilo na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, tako je bilo i protiv Portugalije kada je postigao atraktivan gol, a svoj posao odradio je i u pobjedi nad Luksemburgom. Sa dva gola prestigao je Predraga Mijatovića na listi najboljih strijelaca reprezentacije i sada drži osmu poziciju.

Mitrović još nije proslavio 25. rođendan, a za reprezentaciju je debitovao prije šest godina. Trenutno nastupa u engleskom Čempionšipu, ali je njegova pozicija u startnih 11 zacementirana.

Tako je bilo i dok je sjedio na klupi u Njukaslu kada ga Rafael Benitez nije koristio, ali i kada je tresao mreže u Belgiji. Mitrović ne mora nužno da postiže golove, jer i ovako radi veliki posao.

Njegova požrtvovanost i energija su za divljenje i čini sjajan tandem sa Dušanom Tadićem. Većinu golova u posljednje vrijeme namjestio mu je Ajaksov virtuoz.

Postojala je bojazan kako će Srbija reagovati bez Tadića u Luksemburgu, ali se protiv slabašnog rivala nije osjetio njegov izostanak. Priliku je dobio Sergej Milinković-Savić koji je pokazao plejmejkerske vještine. Golgeterska oštrina Aleksandra Mitrovića nije uopšte bila pod znakom pitanja.

Napadač Fulama postigao je 28 golova za nacionalni tim, a odigrao je 51 utakmicu. Ostavio je iza sebe legendarnog Mijatovića, izjednačio se sa Todorom Veselinovićem, a ako nastavi ovako bez problema će izbiti na prvo mjesto.

- Čast mi je što sam u tom društvu. Srećan sam, ali se ne opterećujem time. Ne bih sebe da poredim sa velikim imenima koja su na listi. Na meni je da nastavim da radim - rekao je Mitrović.

Popularni Mitrogol koji je taj nadimak zaradio zbog sjajnih golgeterskih sposobnosti u narednim utakmicama mogao bi da se pomjeri do šeste pozicije gdje je Dušan Bajević sa samo jednim golom više.

Na čelu je legendarni Stjepan Bobek koji je u reprezentativnom dresu postigao 38 pogodaka i realno je da Mitrović stigne do te kote. Utakmica protiv Luksemburga nije bila lagana, bez obzira što je riječ o apsolutnom autsajderu.

Srbija je poslije poraza od Portugalije izgubila realne šanse da kroz kvalifikacije izbori nastup na Evropskom prvenstvu i zato je ovaj momenat bio loš za gostovanje slabašnom rivalu. Na kraju je na semaforu stajalo 3:1 za “orlove”.

- Dali smo golove na vreme i tako rešili utakmicu. Dobio sam dve lepe asistencije da pogodim mrežu, možda sam mogao još koji put. Najbitnije je da se reprezentacija vratila na pobednički put, lepa pobeda, zadovoljan sam – dodao je Mitrović.

Završena je reprezentativna pauza za fudbalere Srbije koji se vraćaju u svoje klubove. Tadiću i Luki Joviću ostaje da što prije saniraju povrede, a selektoru Ljubiši Tumbakoviću poslije debija i prve pobjede na klupi, da dobro izanalizira koje poteze će vući u narednom periodu kako bi reprezentacija Srbije igrala najbolji fudbal u martu naredne godine, kada je baraž Lige nacija C.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana